Ne arıyorsun?

AVRUPA BİRLİĞİ, REACH KAPSAMINDA PVC İÇEREN EŞYALARDAKİ KURŞUNU KISITLAMAYI ÖNERDİ

21 Jul 2022
orig plastic bottle storage Pexels802221

AB, REACH kapsamında kurşun kısıtlamasını genişletme niyetini Dünya Ticaret Örgütü’ne bildirdi. Taslak düzenlemenin 2022'nin 4. çeyreğinde kabul edilmesi öneriliyor.

AB, REACH kapsamında kurşun kısıtlamasını genişletme niyetini Dünya Ticaret Örgütü’ne bildirdi. Taslak düzenlemenin 2022'nin 4. çeyreğinde kabul edilmesi öneriliyor.

8 Haziran 2022'de Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Avrupa Birliği'nden (AB) (EC) Regülasyon 1907/2006 “ Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, Yetkilendirilmesi ve Kısıtlanması” Ek XVII giriş 63 altında kurşun ve bileşiklerinin kısıtlama kapsamını genişletme niyetiyle ilgili bir taslak düzenlemeyi duyurdu. DTÖ belgesi 22-4321'e eklenen ve G/TBT/N/EU/897 kapsamında bildirilen taslak yönetmelik, PVC polimerleri ve kopolimerlerinde kurşunu kısıtlamaktadır.

Önerilen düzenleme çeşitli kısıtlamaları içermektedir. Bu kısıtlamalar aşağıdakileri içermektedir:

  • Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 10 yıl süreyle geri kazanılmış sert PVC içeren bazı PVC eşyaların kullanılmasına izin verir, ancak geri kazanılmış sert PVC'de %1,5'ten az kurşuna ve yeni üretilen PVC bir tabaka veya geri kazanılmış sert PVC'yi içeren başka bir malzeme %0,1'den az kurşuna tabidir. Geri kazanılmış sert PVC içeren bu PVC ürünler; 1) binalarda ve inşaat mühendisliği işlerinde belirtilen uygulamalar, 2) güverteler ve teraslar, 3) belirli iç bina uygulamaları ile belirli çok katmanlı boru ve bağlantı parçaları için profiller ve levhalardır.
  • %0,1 veya daha fazla kurşun içeren geri kazanılmış sert PVC içeren PVC ürünleri tedarikçilerini ürün üzerinde 'kurşun içerir' ifadesini sağlamaya yönlendirir – bu ifade, ürün üzerinde mümkün değilse ürün ambalajına yerleştirilebilir.
  • Geri kazanılmış sert PVC içeren PVC eşya tedarikçilerinin, talep edilmesi halinde, bu eşyalardaki PVC'nin geri kazanılmış menşeine ilişkin iddiaları doğrulamak için ulusal icra makamlarına belgeler sağlamasını şart koşar. Bu tür iddiaların doğrulanması, EN 15343:2007 "Plastikler - Geri Dönüştürülmüş Plastikler - Plastiklerin Geri Dönüşümü İzlenebilirlik ve Uygunluk Değerlendirmesi ve Geri Dönüştürülmüş İçerik" gibi izlenebilirliği ve geri dönüştürülmüş içeriği gösteren şemaları bulunan  sertifikaları veya eşdeğer kabul edilmiş standartları içerebilir. İthal ürünlerde PVC'nin geri kazanılmış menşeine ilişkin iddialar, bağımsız bir üçüncü tarafça düzenlenmiş, eşdeğer izlenebilirlik ve geri dönüştürülmüş içerik kanıtı sağlayan bir sertifika ile doğrulanmalıdır.  

Aşağıdakileri muaf tutar:

  • Kurşun-asit akülerde PVC-silika ayırıcılar, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 10 yıl süreyle
  • REACH Ek XVII'nin 63. maddesi uyarınca "mücevher ürünleri" ve "genel halka sağlanan ve çocukların ağzına alabilecekleri eşyalar" (paragraf 1, paragraf 2’den 5’e ve paragraf 8 ve 10 uyarınca paragraf 7)
  • Dört mevzuat kapsamındaki maddeler (bkz. Tablo 1)

PVC'de kurşun ile ilgili taslak yönetmelikte öne çıkan hususlar Tablo 1'de özetlenmiştir.

PVC'deki Kurşun ve Bileşiklerine İlişkin Yönetmelik (EC) 1907/2006 Ek XVII'nin 63. Girişini Değiştiren Taslak Yönetmelik

Madde

Kapsam*

Gereklilik

Önerilen Yürürlülük Tarihi

Kurşun

Vinil klorürün (PVC) polimerlerinden veya kopolimerlerinden üretilen ürünler

Kullanılması yasaktır

Yürürlüğe giriş tarihinden 2 yıl sonra

 

PVC ürünler

 

PVC malzemelerde < %0,1, aksi takdirde piyasaya arzı yasaktır

* Aşağıdaki kapsamdaki maddeler muaftır:

  • (EC) 1935/2004 ‘Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler’ Regülasyonu
  • 2011/65/EC ‘Elektrikli ve Elektronik Ekipman (RoHS recast)’ Direktifi
  • 94/62/EC ‘Ambalaj ve Ambalaj Atıkları’ Direktifi
  • 2009/48/EC ‘Oyuncak Güvenliği’ Direktifi

Tablo 1

DTÖ belgesine ve taslak düzenlemeye göre, taslak düzenleme:

  • 2022'nin 4. çeyreğinde kabul edilmiştir.
  • AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasından 20 gün sonra yürürlüğe girmiştir.
  • Yürürlüğe giriş tarihinden iki yıl sonra etkili olmuştur.

SGS, tüketici ürünlerine yönelik düzenlemelerdeki gelişmeler hakkında tamamlayıcı hizmetler olarak bilgi sağlamayı taahhüt eder. Küresel laboratuvar ağı aracılığıyla SGS, kapsamlı tüketici ürünleri yelpazesine uygulanabilen teknik ve teknik olmayan parametreler için fiziksel/mekanik testler, analitik testler ve teknik destek hizmetleri çalışmaları da dahil olmak üzere geniş bir hizmet yelpazesi sunmaktadır. Daha fazla bilgi için lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Konu ile ilgili detaylı bilgi için bizimle iletişime geçin.

Yeşim Demir Katipoğlu

t: +90 212 368 40 00

w: www.sgs.com.tr

SGS HAKKINDA

Biz SGS’yiz - dünyanın lider gözetim, test ve belgelendirme kuruluşu. SGS kalite ve doğruluk konusunda küresel bir referanstır. Müşterilerimize, 96.000'den fazla çalışanımız, dünya geneline yayılmış olan 2.700'den fazla ofis ve laboratuvar ağımızla daha iyi, daha güvenli ve birbirine daha bağlı bir dünya sağlıyoruz.

© SGS Société Générale de Surveillance SA- 2022 - Tüm hakları saklıdır - SGS, SGS Société Générale de Surveillance SA'nın tescilli ticari markasıdır. Bu, SGS tarafından kullanılmak üzere sunulan veya lisans verilen 3. taraf içerikleri haricinde, SGS'nin bir yayınıdır. Söz konusu üçüncü taraf içeriklerinin SGS tarafından onayladığı veya reddettiği anlamında gelmez. Bu yayın, teknik bilgi sağlamayı amaçlamaktadır. Bu yayında yer alan bilgiler tedavi amaçlı uygulanan kapsamlı bir işlem olarak kabul edilmeyecektir. Bu bilgiler yalnızca eğiticidir ve herhangi bir yasal gerekliliğin veya geçerli düzenlemelerin yerini almaz. Danışmanlık veya profesyonel tavsiye niteliği taşımaz. Burada yer alan bilgiler "olduğu gibi" sağlanmıştır ve SGS, bunların hatasız olacağını veya belirli performans veya kalite kriterlerini karşılayacağını garanti etmez. İşbu beyana konu yazı içeriğinden alıntı yapmak ve/veya atıfta bulunmak ancak SGS'nin önceden açık yazılı iznine bağlıdır.

Yerel Şirket Haberleri12 Apr 2023

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik Güncellendi

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.

World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri13 Feb 2023

ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARDA BAZI ZARARLI MADDELERİN KULLANIMININ KISITLANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Kısıtlanmasına İlişkin Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri02 Nov 2022

KANUN DÜZENLEYİCİLER, TÜKETİCİLERİ GIDA AMBALAJINDA ZARARLI PFAS'TAN KORUMAK İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

Per ve polifloroalkil maddeler (PFAS) üzerindeki endişe artıyor. Yakın tarihli bir ABD araştırması, gıda ile temas eden ürünlerin çoğunda PFAS bulmuştur ve bu da yasak çağrılarına yol açmıştır. Endüstri, güvenlik ve uyumluluk için hangi düzenlemelere uymalıdır?
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri24 Oct 2022

AVRUPA BİRLİĞİ, GIDA İLE TEMAS EDEN GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ PLASTİKLER HAKKINDA YENİ MEVZUAT ÇIKARDI

AB, gıda ile temas eden geri dönüştürülmüş plastiklerle ilgili mevzuatını değiştiriyor. Yeni yasa 10 Ekim 2022'de yürürlüğe girecek.

Haberler ve içgörüler

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

  • SGS Supervise Gözetme Etüd Kontrol Servisleri A.Ş.

Bağlar Mah. Osmanpaşa Cad. No: 95, İş İstanbul Plaza A Girişi, Güneşli,

, 34209,

İstanbul,

Türkiye