Ne arıyorsun?

BULAŞIK MAKİNESİ DETERJANLARINI TEST ETMENİN DAHA İYİ BİR YOLUNU BULMAK

09 Apr 2021
2021 Q1 Dishwasher

Bulaşık makineleri artık birçok insanın hayatının ayrılmaz bir parçası. Hayatımızı kolaylaştırmak için tasarlanmış olsalar da, bu yalnızca kullandığımız deterjanlar inatçı gıda maddelerinin uzaklaştırılmasında etkili olduklarında geçerlidir.

Bulaşık makineleri artık birçok insanın hayatının ayrılmaz bir parçası. Hayatımızı kolaylaştırmak için tasarlanmış olsalar da, bu yalnızca kullandığımız deterjanlar inatçı gıda maddelerinin uzaklaştırılmasında etkili olduklarında geçerlidir.

Otomatik bulaşık makineleri uzun zamandır Avrupa ve Kuzey Amerika'da popülerdi, ancak sektör şu anda Hindistan ve Çin'de önemli bir büyüme gösteriyor. 12020 COVID-19 salgını, dünyanın dört bir yanından gelen raporlarla kısıtlamalar sırasında daha fazla rahatlık arzusunu detaylandırarak bu eğilimi hızlandırdı.2 2027'ye kadar global pazarın 6,1 milyar ABD doları değerinde olacağı tahmin ediliyor. 3

Bulaşık Makinesi Deterjanları

Mutfak gereçlerini verimli bir şekilde temizlemek için etkili bir deterjanla birlikte bir bulaşık makinesi kullanılmalıdır. Global olarak, bulaşık makinesi deterjan pazarında bulaşık makinesi pazarında olduğu gibi benzer büyüme oranları görülmektedir. 2019'da pazarın 18 milyar ABD Doları değerinde olduğu tahmin ediliyordu, ancak 2025'e kadar bu rakamın 22,4 milyar ABD Dolarına çıkacağı tahmin ediliyor. 4 Bulaşık makinesi deterjanları pazarı canlı ama üreticiler sadece çatal-bıçak takımlarını ve tabakları temizlemede etkili olduğunu kanıtlayabilirlerse markalarında müşteri bağlılığı oluşturabilir.

Bir bulaşık makinesi deterjanı dört görevi yerine getirmelidir.

  • Çatal-bıçak ve tabaklardaki yiyecek artıklarını (kir) serbest bırakmalıdır
  • Kirleri yıkama solüsyonunda dağıtmalıdır
  • Su sertliği ve sertlik iyonlarını yiyecek artıklarından kompleks oluşturarak ayırmalıdır
  • Herhangi bir hasar oluşturmamak için tabaklara, cam eşyalara ve çatal-bıçak takımlarına nazik davranmalıdır5

Bu sonuçları elde etmek için bir deterjan beş temel bileşen içerecektir:

  • Alkalinite taşıyıcıları
  • Kompleks yapıcı ajanlar
  • Ağartma bileşenleri
  • Biyo-ajanlar (enzimler)
  • Yüzey aktif maddeler

Performans Testi

Tüketiciler, yalnızca bir markaya güvenecek ve bu nedenle, satın aldıkları deterjan reklamı yapıldığı gibi çalışırsa ürünlerini yeniden satın alacaklardır. Üreticiler için bu, performansın test edilmesi gerektiği anlamına gelir. Tüketiciler bulaşık makinesini laboratuvar koşullarında kullanmadıkları için, üreticilerin kullandığı testler gerçek hayattaki kullanımı doğru bir şekilde simüle etmelidir.

Gerçek hayatta, bulaşık makinelerinden ve bulaşık makinesi deterjanlarından, farklı bileşenlerin karışımları (yağlar, sıvı yağlar, peynir, pirinç, patates, soslar, otlar vb.) dahil olmak üzere çok çeşitli yiyecek artıklarını temizlemeleri istenecektir. Bunlar ayrıca çeşitli şekillerde hazırlanacak, bir tavada kızartılacak, bir güveç kabında pişirilecek veya suda kaynatılacak. Üretici, taşıma ve saklama sırasında onları yenilebilir durumda tutmak için farklı bileşenler içeren hazır yiyecekleri de unutmamalıdır. Her yiyecek, bileşenlerin kombinasyonu ve hazırlanma şekli, deterjanın temizleyebilmesi gereken farklı bir kalıntı bırakacaktır.

Ne Test Edilecek?

Araştırmalar tüketiciler için temel sorunlu gıda maddelerinden birinin yumurta olduğunu gösteriyor. Aslında, koku sorunu bulaşık makinelerinde yumurtayı fazla pişirmenin neden olduğu kimyasal bir değişiklik olabilir. 7 Bu nedenle bulaşık makinesi deterjanları, diğer kapları kirletmeden yumurta artıklarını çıkarabilmelidir. Bu, dikkate alınması gereken önemli bir gıda maddesidir, çünkü yakın zamanda Birleşik Krallık'ta yapılan bir çalışmada, katılımcıların % 100'ü en az ayda bir yumurta ve % 75'ten fazlası onları haftada bir defadan fazla kullanmıştır.

Sorun olan diğer bir gıda maddesi ise kıymadır. Aynı çalışma, ankete katılanların % 90'ının ayda bir defadan fazla kıyma kullandığını ortaya koymuştur. Bu, çeşitli yollarla ve genellikle patates, peynir ve sıvı yağ / tereyağı gibi bileşenlerle hazırlanır.

Katılımcılara deterjanları ve bu gıda maddelerini temizleme yeteneği hakkında soru sorulduğunda, % 70'i çırpılmış yumurta hazırlandıktan sonra deterjanlarının bir tencereden yumurtayı temizleyemediğini bildirmiştir. Kızartma tavaları için de benzer bir başarısızlık oranı bildirilmiştir. Kıymanın fırın tepsilerinden, pişirme kaplarından ve tabaklardan çıkarılması söz konusu olduğunda da büyük bir sorun vardır.

Bulaşık makinesi deterjanları için anlamlı bir test oluşturmak için, standart lekeler olarak çırpılmış yumurta ve kıyma kullanmak mantıklıdır. Kıyma genellikle patates, peynir ve sıvı yağ / tereyağı ile hazırlandığından, graten gibi bu malzemelerle bir yemeğin aynısını yapan bir tarif kullanmak geçerli bir seçenektir.

Bununla birlikte, bu bulaşıklar için rastgele bir tarif kullanıldığında üreticiler deterjanlarının performansını net bir şekilde anlamayacaktır. Sonuçların anlamlı olabilmesi için, test kirlerinin standartlaştırılmış, uygulanması basit, ayırt edici, tüketiciye uygun ve uygulandıkları her yerde tekrarlanabilir olmaları gerekir.

SGS Çözümü

Tüketicilerden gelen geri bildirimlere ve endüstrinin taleplerine yanıt olarak SGS, çırpılmış yumurta ve kıyılmış eti graten şeklinde simüle eden yeni lekeler geliştirdi. Kapsamlı değerlendirmelerin ardından, hazırlanmasının kolay olduğu, gerçek hayat kullanımıyla ilgili olduğu ve mevcut lekelerden daha ayırt edici sonuçlar sağladıkları görülmüştür.

Çırpılmış yumurta ve graten için yeni lekelerin kullanıldığı performans testleri, bulaşık makinesi deterjanı üreticilerine sonuçlarında daha fazla tutarlılık sağlıyor. Bu, müşterilerin güvenini artıran ve dolayısıyla üreticinin pazar payını büyütmesine olanak tanıyan daha iyi deterjanlar geliştirmelerine izin veriyor.

Konu ile ilgili detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin;

Yeşim Demir Katipoğlu
t: +90 212 368 40 00
w: www.sgs.com.tr

Referanslar

1Global Dishwasher Market Report 2021-2027: Product, Application, Distribution Channels, Regions, & Company Analysis
2Lockdown spurs high demand for dishwashers & Pandemic Amplifies Desire for Cleaning, Drying, and Convenience in the Kitchen, Study Finds & Laundry use down and dishwashing up in lockdown, research reveals
3 Global Dishwasher Market Report 2021-2027: Product, Application, Distribution Channels, Regions, & Company Analysis 
4
Dishwashing liquid market value worldwide from 2017 to 2025 (in million U.S. dollars)
5
Methods for ascertaining the cleaning Performance of dishwasher detergents (part A) 
6 Normal for a dishwasher to stink every time there's items with egg? & Egg In Dishwasher Issue

7 When You Overcook Eggs, You Turn Them Into Chemical Weapons

© SGS Société Générale de Surveillance SA- 2021 - Tüm hakları saklıdır - SGS, SGS Société Générale de Surveillance SA'nın tescilli ticari markasıdır. Bu, SGS tarafından kullanılmak üzere sunulan veya lisans verilen 3. taraf içerikleri haricinde, SGS'nin bir yayınıdır. Söz konusu üçüncü taraf içeriklerinin SGS tarafından onayladığı veya reddettiği anlamında gelmez. Bu yayın, teknik bilgi sağlamayı amaçlamaktadır. Bu yayında yer alan bilgiler tedavi amaçlı uygulanan kapsamlı bir işlem olarak kabul edilmeyecektir. Bu bilgiler yalnızca eğiticidir ve herhangi bir yasal gerekliliğin veya geçerli düzenlemelerin yerini almaz. Danışmanlık veya profesyonel tavsiye niteliği taşımaz. Burada yer alan bilgiler "olduğu gibi" sağlanmıştır ve SGS, bunların hatasız olacağını veya belirli performans veya kalite kriterlerini karşılayacağını garanti etmez. İşbu beyana konu yazı içeriğinden alıntı yapmak ve/veya atıfta bulunmak ancak SGS'nin önceden açık yazılı iznine bağlıdır.

Haberler ve içgörüler

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

  • SGS Supervise Gözetme Etüd Kontrol Servisleri A.Ş.

Bağlar Mah. Osmanpaşa Cad. No: 95, İş İstanbul Plaza A Girişi, Güneşli,

, 34209,

İstanbul,

Türkiye