Ne arıyorsun?

ALMANYA, GIDA İLE TEMAS EDEN MÜREKKEP VE VERNİKLERİ DÜZENLİYOR

27 Jan 2022
Disposal Coffee Cup

Almanya, gıda ile temas eden malzeme ve eşyalardaki baskı mürekkeplerini ve verniklerini düzenlemek için bazı önlemleri uygulamaya almıştır. Gıda ile temas eden madde ve malzemelerdeki baskı mürekkepleri ve verniklerine ilişkin hükümler 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Almanya, gıda ile temas eden malzeme ve eşyalardaki baskı mürekkeplerini ve verniklerini düzenlemek için bazı önlemleri uygulamaya almıştır. Gıda ile temas eden madde ve malzemelerdeki baskı mürekkepleri ve verniklerine ilişkin hükümler 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecektir.

7 Aralık 2021’de, Almanya Gıda ve Tarım Federal Bakanlığı (Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft, BMEL) gıda ile temas eden madde ve malzemeleri baskı mürekkepleri ve vernikleri düzenleyen Tüketici Ürünleri Yönetmeliği’ni (Bedarfsgegenständeverordnung, BedGgstV) değiştiren Yirmi Birinci Yönetmeliği yayınladı. 

Yönetmelik, diğerlerinin yanı sıra, bazı önemli hükümler içermektedir:

  • Baskı mürekkeplerini, bir baskı veya boyama işleminde gıda ile temas eden ürünlere uygulanan mürekkepler veya vernikler olarak tanımlar, ancak gıda ile temas eden ürünleri renklendirmek için karışımlar ve ateşleme işlemi sırasında uygulanan seramik veya camdan yapılmış gıda ile temas eden ürünler için dekoratif boyaları içermez. 
  • Bir veya daha fazla dış boyutu bir nanometreden küçük olan fullerenler, grafen pulları ve tek duvarlı karbon nanotüpleri içeren baskı mürekkeplerindeki nanomalzemeler için bir tanım sağlar.
  • Gıda ile temas eden madde ve malzemelere uygulanan baskı mürekkepleri veya verniklerin üretimi için izin verilen 500'den fazla madde girişinin pozitif bir listesini sağlar. Bunlar, monomerlerden veya diğer başlangıç maddelerinden yapılan polimerlerin yanı sıra monomerler veya diğer başlangıç malzemeleri veya renklendiriciler, çözücüler, foto başlatıcı maddeler veya herhangi bir kısıtlamaya, spesifikasyona ve saflık gerekliliğine tabi olan diğer katkı maddelerini içerir (Tablo 1'den Ek 14'e kadar). Tablo, gıda maddelerinde listelenen bazı maddeler için tespit edilemeyen gerekliliklerin yanı sıra belirli göç sınırlarını da detaylandırmaktadır.
  • Gıda ile Temas Eden Plastikler Hakkında Yönetmelik (AB)10/20 (konsolide versiyon Eylül 2020) 11 Ek I’ Madde’ ve Madde 8’de ‘Maddelerde Genel Şartlar’ ile uyumlu olması halinde baskı mürekkeplerindeki monomerlerin veya diğer başlangıç maddelerinin ve katkı maddelerinin gıda ile temas eden madde ve malzemelerin imalatında kullanılmasına izin verir.
  • Gıda ile doğrudan temas etmesi amaçlanmadığı takdirde, Tablo 1'den Ek 14'e kadar olan maddeler dışındaki maddelerin baskı mürekkeplerinde kullanılmasına izin verir. 
  • Gıda ile temas eden malzemeler ve ürünler için baskı mürekkeplerinde kullanılacak spesifikasyonlara sahip pigmentlerin listesine izin verir (Tablo 2 - Ek 14).
  • Gıda ile temas eden basılı materyallerde ve makalelerde yedi metalin ve birincil aromatik aminlerin (PAA) göçünü kısıtlar (Tablo 4 - Ek 14 - aşağıdaki Tablo 1'e bakınız)

FEDERAL KANUN GAZETESİ, CİLT 2021 BÖLÜM 1 NO 82, SAYFA 5068, 7 Aralık 2021 TÜKETİCİ ÜRÜNLERİ YÖNETMELİĞİ’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YİRMİ BİRİNCİ YÖNETMELİK (2 ARALIK 2021) TABLO 4'TEN EK 14'E (YÖNETMELİK METNİNE GÖRE) ‘BAZI MADDELER İÇİN DİĞER SINIR DEĞERLER’

Giriş

Madde

Gereklilik

1

Baryum

≤ 1.0 mg/kg

2

Demir

≤48 mg/kg

3

Kobalt

≤0.05 mg/kg

4

Bakır

≤5.0 mg/kg

5

Lityum

≤0.6 mg/kg

6

Mangan

≤0.6 mg/kg

7

Çinko

≤25.0 mg/kg

8

Primer aromatik aminler (PAA) Tablo 1’den Ek 14’de bahsedilenlerin dışında 

≤0.01 mg/kg (PAA’nın toplamı)
 ≤0.002 mg/kg (her PAA nokta 7 altında Ek1 BedGgstV’de )

Tablo 1

Yönetmeliğe göre: 

  • 31 Aralık 2025 tarihine kadar yürürlükte olan gıda ile temas eden basılı materyaller ve hükümlere uygun maddeler bu tarihten sonra piyasaya sürülmeye devam edebilir ve stoklar tükenene kadar piyasada kalabilir.
  • Tablo 2'den Ek 14'e kadar olan pigmentler kullanılarak üretilen gıda ile temas eden basılı malzemeler ve ürünler 31 Aralık 2026'dan sonra stoklar tükenene kadar piyasada kalmaya devam edebilir.
  • ·§ 4 (9) Tablo 2'den Ek 14'e kadar olan pigmentlerin listesi ile birlikte 1 Ocak 2027'den itibaren uygulanmaya son verilecektir.

İki önemli geçerlilik tarihi vardır: 

  • Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih için - ilanı takip eden gün, 8 Aralık 2021,
  • Gıda ile temas eden malzeme ve eşyalardaki baskı mürekkepleri ve vernikler için 1 Ocak 2026.

Konu ile ilgili detaylı bilgi için bizimle iletişime geçin.

Yeşim Demir Katipoğlu 

t: +90 212 368 40 00

w: www.sgs.com.tr 

SGS HAKKINDA

Biz SGS’yiz - dünyanın lider gözetim, test ve belgelendirme kuruluşu. SGS kalite ve doğruluk konusunda küresel bir referanstır. Müşterilerimize, 96.000'den fazla çalışanımız, dünya geneline yayılmış olan 2.600'den fazla ofis ve laboratuvar ağımızla daha iyi, daha güvenli ve birbirine daha bağlı bir dünya sağlıyoruz.

© SGS Société Générale de Surveillance SA- 2022 - Tüm hakları saklıdır - SGS, SGS Société Générale de Surveillance SA'nın tescilli ticari markasıdır. Bu, SGS tarafından kullanılmak üzere sunulan veya lisans verilen 3. taraf içerikleri haricinde, SGS'nin bir yayınıdır. Söz konusu üçüncü taraf içeriklerinin SGS tarafından onayladığı veya reddettiği anlamında gelmez. Bu yayın, teknik bilgi sağlamayı amaçlamaktadır. Bu yayında yer alan bilgiler tedavi amaçlı uygulanan kapsamlı bir işlem olarak kabul edilmeyecektir. Bu bilgiler yalnızca eğiticidir ve herhangi bir yasal gerekliliğin veya geçerli düzenlemelerin yerini almaz. Danışmanlık veya profesyonel tavsiye niteliği taşımaz. Burada yer alan bilgiler "olduğu gibi" sağlanmıştır ve SGS, bunların hatasız olacağını veya belirli performans veya kalite kriterlerini karşılayacağını garanti etmez. İşbu beyana konu yazı içeriğinden alıntı yapmak ve/veya atıfta bulunmak ancak SGS'nin önceden açık yazılı iznine bağlıdır.

Yerel Şirket Haberleri12 Apr 2023

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik Güncellendi

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.

World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri13 Feb 2023

ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARDA BAZI ZARARLI MADDELERİN KULLANIMININ KISITLANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Kısıtlanmasına İlişkin Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri02 Nov 2022

KANUN DÜZENLEYİCİLER, TÜKETİCİLERİ GIDA AMBALAJINDA ZARARLI PFAS'TAN KORUMAK İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

Per ve polifloroalkil maddeler (PFAS) üzerindeki endişe artıyor. Yakın tarihli bir ABD araştırması, gıda ile temas eden ürünlerin çoğunda PFAS bulmuştur ve bu da yasak çağrılarına yol açmıştır. Endüstri, güvenlik ve uyumluluk için hangi düzenlemelere uymalıdır?
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri24 Oct 2022

AVRUPA BİRLİĞİ, GIDA İLE TEMAS EDEN GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ PLASTİKLER HAKKINDA YENİ MEVZUAT ÇIKARDI

AB, gıda ile temas eden geri dönüştürülmüş plastiklerle ilgili mevzuatını değiştiriyor. Yeni yasa 10 Ekim 2022'de yürürlüğe girecek.

Haberler ve içgörüler

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

  • SGS Supervise Gözetme Etüd Kontrol Servisleri A.Ş.

Bağlar Mah. Osmanpaşa Cad. No: 95, İş İstanbul Plaza A Girişi, Güneşli,

, 34209,

İstanbul,

Türkiye