Ne arıyorsun?

AVRUPA BİRLİĞİ, REACH KAPSAMINDAKİ CMR LİSTELERİNİ GENİŞLETİYOR

19 Jan 2022
Scientist Examining a Microtiter Plate in a Laboratory

REACH Ek XVII kapsamındaki CMR maddelerinin listeleri genişletilmiştir. Hükümler 1 Mart 2022 tarihinden itibaren iki aşamada uygulanacaktır.

REACH Ek 17’nin 28’den 30’a kadar olan maddeleri altında, kanserojen, mutajenik veya reprotoksik kategori 1A veya 1B maddelerinin (CMR kategori 1A veya 1B maddeler) karışım ya da bileşen olarak, konsantrayonları spesifik konsantrasyon limitlerinden (SCL) veya SCL’nin yokluğunda onların jenerik konsantrayon limitlerinden (GCL) büyük ya da eşit olması halinde kullanımı (AB) 1272/2008 sayılı ‘Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Yönetmeliği’ (CLP Yönetmeliği, konsolide versiyon) kapsamında yasaktır.

GCL, kanserojen bir kategori 1A veya 1B maddesi için % 0.1, mutajenik kategori 1A veya 1B için % 0.1 ve reprotoksik kategori 1A veya 1B için % 0.3'tür.

14 Aralık 2021'de Avrupa Birliği (AB), REACH Ek XVII'nin 28’den 30’a kadar olan maddeleri altına giren üç CMR kategorisinin her birindeki CMR kategori 1B maddelerinin listesini genişletmek üzere 2021/2204 sayılı Yönetmeliği (AB) yayınladı. Bu son ekleme, her ikisi de CLP Yönetmeliği’nde değişiklik yapan (AB) 2020/1182 ve (AB) 2021/849 Yönetmelikleri uyarınca CMR maddelerinin yeni sınıflandırmasını yansıtmaktadır. Bu son değişiklik, REACH Ek XVII'nin 28’den 30’a olan maddelerine toplam 39 yeni madde eklemektedir.  

Yeni mevzuatta iki yürürlük tarihi vardır:

1 Mart 2022, (AB) 2020/1182 sayılı yönetmelikte kabul edilen CMR maddelerini yansıtacak.

17 Aralık 2022, (AB) 2021/849 sayılı yönetmelikte kabul edilen CMR maddelerini yansıtacak.

Regülasyonun dikkat çeken noktaları Tablo 1’de özetlenmiştir.

REACH EK XVII GİRİŞ NUMARASI

CMR SINIFI

EK

EKLENEN MADDELERİN SAYISI

28

Karsinojenik 1B

2

10, dibenzo[def,p]krizen - a polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH)dahil

29

Mutajenik 1B

4

2

30

Reprotoksik 1B

6

17, Diisooktil fitalat (DIOP) dahil

Tablo 1

SGS, REACH yönetmeliği ile ilgili son gelişmeler hakkında ilgilileri bilgilendirir. Uzmanlığımız, teknik destek hizmetleri ve tüketici ürünleri tedarik zincirlerindeki deneyimle birleştiğinde, küresel çözümler için merkezi bir temas noktası sağlar. Sonuçta, test edildiyse  güvenilirdir. SGS'nin REACH uyumluluk faaliyetlerinizi nasıl destekleyebileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, web sitemizden daha fazlasına ulaşın, broşürümüzü okuyun ve bizimle iletişime geçin.

Konu ile ilgili detaylı bilgi için bizimle iletişime geçin.

Yeşim Demir Katipoğlu

t: +90 212 368 40 00

w: www.sgs.com.tr

SGS HAKKINDA

Biz SGS’yiz - dünyanın lider gözetim, test ve belgelendirme kuruluşu. SGS kalite ve doğruluk konusunda küresel bir referanstır. Müşterilerimize, 93.000'den fazla çalışanımız, dünya geneline yayılmış olan 2.600'den fazla ofis ve laboratuvar ağımızla daha iyi, daha güvenli ve birbirine daha bağlı bir dünya sağlıyoruz.

© SGS Société Générale de Surveillance SA- 2022 - Tüm hakları saklıdır - SGS, SGS Société Générale de Surveillance SA'nın tescilli ticari markasıdır. Bu, SGS tarafından kullanılmak üzere sunulan veya lisans verilen 3. taraf içerikleri haricinde, SGS'nin bir yayınıdır. Söz konusu üçüncü taraf içeriklerinin SGS tarafından onayladığı veya reddettiği anlamında gelmez. Bu yayın, teknik bilgi sağlamayı amaçlamaktadır. Bu yayında yer alan bilgiler tedavi amaçlı uygulanan kapsamlı bir işlem olarak kabul edilmeyecektir. Bu bilgiler yalnızca eğiticidir ve herhangi bir yasal gerekliliğin veya geçerli düzenlemelerin yerini almaz. Danışmanlık veya profesyonel tavsiye niteliği taşımaz. Burada yer alan bilgiler "olduğu gibi" sağlanmıştır ve SGS, bunların hatasız olacağını veya belirli performans veya kalite kriterlerini karşılayacağını garanti etmez. İşbu beyana konu yazı içeriğinden alıntı yapmak ve/veya atıfta bulunmak ancak SGS'nin önceden açık yazılı iznine bağlıdır.

Yerel Şirket Haberleri12 Apr 2023

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik Güncellendi

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.

World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri13 Feb 2023

ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARDA BAZI ZARARLI MADDELERİN KULLANIMININ KISITLANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Kısıtlanmasına İlişkin Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri02 Nov 2022

KANUN DÜZENLEYİCİLER, TÜKETİCİLERİ GIDA AMBALAJINDA ZARARLI PFAS'TAN KORUMAK İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

Per ve polifloroalkil maddeler (PFAS) üzerindeki endişe artıyor. Yakın tarihli bir ABD araştırması, gıda ile temas eden ürünlerin çoğunda PFAS bulmuştur ve bu da yasak çağrılarına yol açmıştır. Endüstri, güvenlik ve uyumluluk için hangi düzenlemelere uymalıdır?
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri24 Oct 2022

AVRUPA BİRLİĞİ, GIDA İLE TEMAS EDEN GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ PLASTİKLER HAKKINDA YENİ MEVZUAT ÇIKARDI

AB, gıda ile temas eden geri dönüştürülmüş plastiklerle ilgili mevzuatını değiştiriyor. Yeni yasa 10 Ekim 2022'de yürürlüğe girecek.

Haberler ve içgörüler

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

  • SGS Supervise Gözetme Etüd Kontrol Servisleri A.Ş.

Bağlar Mah. Osmanpaşa Cad. No: 95, İş İstanbul Plaza A Girişi, Güneşli,

, 34209,

İstanbul,

Türkiye