Ne arıyorsun?

AB, KALICI ORGANİK KİRLETİCİLER YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA PCP İÇİN SINIR BELİRLEDİ

02 Dec 2021
orig research equipment in a modern laboratory Getty170961447

AB, POP Yeniden Düzenleme Yönetmeliği kapsamında Pentaklorofenol (PCP), tuzları ve esterleri için bir sınır belirlemiştir. Değişiklik 15 Mart 2021' de yürürlüğe girmiştir.

AB, POP Yeniden Düzenleme Yönetmeliği kapsamında Pentaklorofenol (PCP), tuzları ve esterleri için bir sınır belirlemiştir. Değişiklik 15 Mart 2021' de yürürlüğe girmiştir.

2019'da Avrupa Birliği (AB), Kalıcı Organik Kirleticiler hakkında Yönetmelik (AB) 2019/1021'i yayınladı – POP Yeniden Düzenleme Yönetmeliği (Eylül 2020'ye konsolide versiyon). 

Yayınlanmasından bu yana, POP Yönetmeliği Ek I Bölüm A çeşitli durumlar üzerine birkaç kez değiştirilmiştir. Bunlar aşağıdakileri içerir:

  • Perflorooktanoik asit (PFOA), tuzları ve PFOA ile ilgili bileşiklerin eklenmesi 
  • Perflorootans sülfonik asit ve türevleri (PFOS) için ‘Ara kullanım veya diğer spesifikasyonlara özel muafiyet' kapsamında 4. maddenin gözden geçirilmesi * 
  • Dikofol eklenmesi 
  • PFOA, tuzları ve PFOA ile ilgili bileşikler için ‘Ara kullanım veya diğer spesifikasyonlara ilişkin özel muafiyet' kapsamındaki çeşitli girdilerde değişiklik yapılması (Yönetmelik (AB) 2021/115)

POP Yeniden Düzenleme Yönetmeliği yayınlandığında, PCP, tuzları ve esterleri, İstenmeyen İz Kirletici (UTC) sınır değeri olmaksızın mevzuatta yer alan Ek I'de listelenmiştir. Bu yayından bu yana, Avrupa Komisyonu (AK), bu maddelerin ithal tekstiller ve ahşap panellerin üretimi için geri kazanılmış odun talaşı da dahil olmak üzere bazı eşyalarda safsızlık olarak bulunduğunu belirlemiştir. 

23 Şubat 2021'de AB, POP Yeniden Düzenleme Yönetmeliği'nin Ek I Bölüm A'da ‘Ara kullanım veya diğer spesifikasyonlara özel muafiyet’ kapsamında, PCP, tuzları ve esterleri için 5 mg / kg'dan fazla olmayan bir sınır belirlemek üzere, Yönetmelik (AB) 2021/277’yi yayınladı. Bu sınır değer, maddeler, karışımlar veya eşyalarda bulunduklarında PCP, tuzları ve esterleri için geçerlidir. 

Son değişiklik, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde (OJEU) yayımlanmasını takip eden yirminci gün olan 15 Mart 2021'de yürürlüğe girdi. 

Yeni yasanın öne çıkan özellikleri Tablo 1'de özetlenmiştir.

YÖNETMELİK (AB) 2019/1021
SÖZLEŞMEDE VE PROTOKOL'DE LİSTELENEN MADDELERİN YANI SIRA YALNIZCA SÖZLEŞMEDE LİSTELENEN MADDELER

Yönetmelik (AB) 2021/277 değiştirilmiş Yönetmelik (AB) 2019/1021 Ek I Bölüm A

Yönetmelik (AB) 2019/1021 Ek I Bölüm A

Madde

PCP ve tuzları ve esterleri
(CAS 87-86-5 ve diğerleri)

PCP ve tuzları ve esterleri
(CAS 87-86-5 ve diğerleri)

Ara kullanım veya diğer spesifikasyonlarda özel muafiyet

Madde, karışım ve eşyalarda

≤ 5 mg/kg

Yok

Yürürlük Tarihi

15 Mart 2021

Yürürlükte

Tablo 1

SGS, tüketici ürünleri ile ilgili yönetmeliklerdeki gelişmeler hakkında bilgi vermeyi taahhüt eder. Küresel bir laboratuvar ağı aracılığıyla SGS, kapsamlı bir tüketici ürünleri yelpazesine uygulanabilir teknik ve teknik olmayan parametreler için fiziksel/mekanik testler, analitik testler ve teknik destek çalışmaları da dahil olmak üzere geniş bir hizmet yelpazesi sunmaktadır. Sonuçta, test edildiyse güvenilirdir. Daha fazla bilgi için bize ulaşın veya web sitemizi ziyaret edin.

Konu ile ilgili detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin;

Yeşim Demir Katipoğlu 

t: +90 212 368 40 00

w: www.sgs.com.tr 

SGS HAKKINDA

Biz SGS’yiz - dünyanın lider gözetim, test ve belgelendirme kuruluşu. SGS kalite ve doğruluk konusunda küresel bir referanstır. Müşterilerimize, 93.000'den fazla çalışanımız, dünya geneline yayılmış olan 2.600'den fazla ofis ve laboratuvar ağımızla daha iyi, daha güvenli ve birbirine daha bağlı bir dünya sağlıyoruz.

© SGS Société Générale de Surveillance SA- 2021 - Tüm hakları saklıdır - SGS, SGS Société Générale de Surveillance SA'nın tescilli ticari markasıdır. Bu, SGS tarafından kullanılmak üzere sunulan veya lisans verilen 3. taraf içerikleri haricinde, SGS'nin bir yayınıdır. Söz konusu üçüncü taraf içeriklerinin SGS tarafından onayladığı veya reddettiği anlamında gelmez. Bu yayın, teknik bilgi sağlamayı amaçlamaktadır. Bu yayında yer alan bilgiler tedavi amaçlı uygulanan kapsamlı bir işlem olarak kabul edilmeyecektir. Bu bilgiler yalnızca eğiticidir ve herhangi bir yasal gerekliliğin veya geçerli düzenlemelerin yerini almaz. Danışmanlık veya profesyonel tavsiye niteliği taşımaz. Burada yer alan bilgiler ""olduğu gibi"" sağlanmıştır ve SGS, bunların hatasız olacağını veya belirli performans veya kalite kriterlerini karşılayacağını garanti etmez. İşbu beyana konu yazı içeriğinden alıntı yapmak ve/veya atıfta bulunmak ancak SGS'nin önceden açık yazılı iznine bağlıdır.

Yerel Şirket Haberleri12 Apr 2023

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik Güncellendi

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.

World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri13 Feb 2023

ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARDA BAZI ZARARLI MADDELERİN KULLANIMININ KISITLANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Kısıtlanmasına İlişkin Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri02 Nov 2022

KANUN DÜZENLEYİCİLER, TÜKETİCİLERİ GIDA AMBALAJINDA ZARARLI PFAS'TAN KORUMAK İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

Per ve polifloroalkil maddeler (PFAS) üzerindeki endişe artıyor. Yakın tarihli bir ABD araştırması, gıda ile temas eden ürünlerin çoğunda PFAS bulmuştur ve bu da yasak çağrılarına yol açmıştır. Endüstri, güvenlik ve uyumluluk için hangi düzenlemelere uymalıdır?
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri24 Oct 2022

AVRUPA BİRLİĞİ, GIDA İLE TEMAS EDEN GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ PLASTİKLER HAKKINDA YENİ MEVZUAT ÇIKARDI

AB, gıda ile temas eden geri dönüştürülmüş plastiklerle ilgili mevzuatını değiştiriyor. Yeni yasa 10 Ekim 2022'de yürürlüğe girecek.

Haberler ve içgörüler

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

  • SGS Supervise Gözetme Etüd Kontrol Servisleri A.Ş.

Bağlar Mah. Osmanpaşa Cad. No: 95, İş İstanbul Plaza A Girişi, Güneşli,

, 34209,

İstanbul,

Türkiye