Ne arıyorsun?

ÇOCUKLAR İÇİN OTURMA YERLERİ İLE İLGİLİ OLARAK YENİ AVRUPA STANDARDI YAYINLANDI

09 Sep 2021
orig young girl sitting by pool putting on sun screen Getty82252774

Temmuz 2021'de CEN, çocuklar için oturma yerleri ile ilgili yeni bir Avrupa Standardı olan EN 17191:2021'i yayınladı

CEN/CENELEC'e bağlı Avrupa ulusal standart kuruluşları kurallara uygun olarak bu Avrupa Standardına ulusal standart statüsü verecek ve çelişen ulusal standartlar da en geç Ocak 2022 tarihine kadar geri çekilecek.

Bu Avrupa Standardı, hem ev içi hem de ev dışı kullanım dahil olmak üzere kendi başına yürüyebilen ve oturabilen çocuklar için özel olarak tasarlanmış oturma yerlerini kapsar.

Eğitim kurumlarında oturma yerleri, halihazırda EN 1729 bölüm 1 ve 2 kapsamında oldukları için bu Avrupa Standardı kapsamı dışındadır.

Standardın gereklilikleri, Avrupa Komisyonu 2013/121/EU kararında ve 22.7.2014 tarihli M/527 sayılı kararı uygulayan komisyonda listelenen tehlikeleri dikkate alarak çocuklara yönelik oturma güvenliğinin artırılmasını amaçlamaktadır.

Ağır metallerin göçüne ilişkin gereklilikler Oyuncak Güvenliği Standardı EN71-3:2019 +A1:2021'e göre tanımlanmıştır.

Yangın tehlikelerini azaltmak için, erişilebilir tekstil malzemeleri Oyuncak Güvenliği Standardı EN71-2:2020'ye göre yüzey parlaması üretmemelidir.

Standardın amaçları doğrultusunda, oturma yerleri bazı özel gereksinimlerin (boyut 1) uygulanmasını ve mukavemet seviyesi, dayanıklılık ve mukavemet testlerinin seviyesini belirleyen üç kısıma ayrılmıştır.

Yaşlarla ilgili bilgilendirici göstergeler aşağıdaki gibi verilmiştir, ancak oturma yerleri kullanımını bu yaş sınırlarından herhangi biriyle işaretleme veya sınırlama zorunluluğu yoktur:

  • Boyut 1, üç yaşına kadar olan küçük çocuklar için tasarlanmış oturma yerlerini içerir
  • Boyut 2, dört ila yedi yaş aralığını kapsar
  • Boyut 3, 14 yaşına kadar olan kullanıcılar için oturma yerlerini kapsar

    Boyut, yerden veya herhangi bir ayak dayanağından koltuğun yüksekliğine göre ölçülerek belirlenir.

    Genel güvenlik gereksinimleri tüm boyutlar için aşağıdaki gibi tanımlanmıştır:

  • Kenarlar, köşeler ve noktalar için gereksinimler
  • Sıkışma tehlikelerini önlemek için boşluklar, açıklıklar ve V şeklindeki açıklıklar için gereksinimler
  • Bir ürünün ani çökmesinden kaynaklanan tehlikeleri önlemek için kilitleme mekanizmalarına ve şezlonglara ait özel gereksinimler ve testler
  • Oyuncak Güvenliği Standardı EN71-1'in gerekliliklerini dikkate alan muhafazalar için hükümler
  • Mıknatısların kullanıldığı durumlarda, EN71-1'de belirtilen şartlar ile ilgili gereklilikler
  • Cam kullanımının yasaklanması
  • Ambalajlama malzemeleri ile ilgili gereklilikler, minimum kalınlıkta plastik ambalaj ve uyarı cümlesi verilmesi

Boyut 1 de oturma yerleri için ek güvenlik koşulları tanımlanmıştır;

  • Kordonlardan ve ilmeklerden kaynaklanabilecek boğulma tehlikelerini önlemek için, bu tür elemanların uzunluğunu veya çevresini sınırlamak ile ilgili gereklilikler
  • Plastik kaplamadan kaynaklanan boğulma tehlikeleri, herhangi bir plastik çıkartma veya etiketin takılmasıyla ilgili özel gereksinimler
  • Boğulma ve yutma tehlikeleri, küçük parçalar bir çocuk tarafından sökülüp yutulabildiğinde veya dolgu malzemesine erişilebiliyorsa meydana gelebilir. Potansiyel küçük parçaların tork ve gerilim testlerine dayanmasını sağlamak için gerekli olan gereksinimler sağlanmalıdır. Dolgu malzemelerinin erişilebilirliğini ele almak için, örtülerinin dikişlerinin ve kapaklarının normal kullanıma direnmesini ve dolgu malzemesine erişimi engellemesini sağlamak için gereksinimler vardır. Tekstil materyalleri, sürgü bağlantı elemanları ve dikişler mukavemet ve kaymaya karşı test edilir

Mukavemet, dayanıklılık ve stabilite, koltuk ve sırtlık, kolçaklar ve bacaklar gibi farklı oturma bileşenlerine bir dizi farklı statik ve çevrim testi uygulanarak değerlendirilir.

Oturma yerlerinin amaçlandığı çocukların yaşlarını ve ağırlıklarını dikkate alan ve boyutlarına atıfta bulunan iki test seviyesi öngörülmüştür. Uygulanan güçler için yetişkinler ya da ürün kullanan büyük çocuklar dikkate alınmıştır.

Ürün bilgileri, temel uyarıları ve güvenlik bilgilerini vurgulamak ve tüketiciler için net okunabilirliği sağlamak amacıyla geliştirilmiştir.

Avrupa Birliği EN 17191:2021 Standardı, Genel Ürün Güvenliği Direktifi’ne uygunluğu göstermek için gönüllü bir standart olarak kullanılabilir.

Ulusal mevzuatın mevcut olduğu İngiltere ve AB üye ülkeleri için ulusal mevzuata uyulması gerektiğini lütfen unutmayın.

Konu ile ilgili detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin;

Yeşim Demir Katipoğlu
t: +90 212 368 40 00
w: www.sgs.com.tr

SGS HAKKINDA

Biz SGS’yiz - dünyanın lider gözetim, test ve belgelendirme kuruluşu. SGS kalite ve doğruluk konusunda küresel bir referanstır. Müşterilerimize, 93.000'den fazla çalışanımız, dünya geneline yayılmış olan 2.600'den fazla ofis ve laboratuvar ağımızla daha iyi, daha güvenli ve birbirine daha bağlı bir dünya sağlıyoruz.

© SGS Société Générale de Surveillance SA- 2021 - Tüm hakları saklıdır - SGS, SGS Société Générale de Surveillance SA'nın tescilli ticari markasıdır. Bu, SGS tarafından kullanılmak üzere sunulan veya lisans verilen 3. taraf içerikleri haricinde, SGS'nin bir yayınıdır. Söz konusu üçüncü taraf içeriklerinin SGS tarafından onayladığı veya reddettiği anlamında gelmez. Bu yayın, teknik bilgi sağlamayı amaçlamaktadır. Bu yayında yer alan bilgiler tedavi amaçlı uygulanan kapsamlı bir işlem olarak kabul edilmeyecektir. Bu bilgiler yalnızca eğiticidir ve herhangi bir yasal gerekliliğin veya geçerli düzenlemelerin yerini almaz. Danışmanlık veya profesyonel tavsiye niteliği taşımaz. Burada yer alan bilgiler "olduğu gibi" sağlanmıştır ve SGS, bunların hatasız olacağını veya belirli performans veya kalite kriterlerini karşılayacağını garanti etmez. İşbu beyana konu yazı içeriğinden alıntı yapmak ve/veya atıfta bulunmak ancak SGS'nin önceden açık yazılı iznine bağlıdır.

Yerel Şirket Haberleri12 Apr 2023

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik Güncellendi

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.

World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri13 Feb 2023

ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARDA BAZI ZARARLI MADDELERİN KULLANIMININ KISITLANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Kısıtlanmasına İlişkin Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri02 Nov 2022

KANUN DÜZENLEYİCİLER, TÜKETİCİLERİ GIDA AMBALAJINDA ZARARLI PFAS'TAN KORUMAK İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

Per ve polifloroalkil maddeler (PFAS) üzerindeki endişe artıyor. Yakın tarihli bir ABD araştırması, gıda ile temas eden ürünlerin çoğunda PFAS bulmuştur ve bu da yasak çağrılarına yol açmıştır. Endüstri, güvenlik ve uyumluluk için hangi düzenlemelere uymalıdır?
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri24 Oct 2022

AVRUPA BİRLİĞİ, GIDA İLE TEMAS EDEN GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ PLASTİKLER HAKKINDA YENİ MEVZUAT ÇIKARDI

AB, gıda ile temas eden geri dönüştürülmüş plastiklerle ilgili mevzuatını değiştiriyor. Yeni yasa 10 Ekim 2022'de yürürlüğe girecek.

Haberler ve içgörüler

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

  • SGS Supervise Gözetme Etüd Kontrol Servisleri A.Ş.

Bağlar Mah. Osmanpaşa Cad. No: 95, İş İstanbul Plaza A Girişi, Güneşli,

, 34209,

İstanbul,

Türkiye