Ne arıyorsun?

BAZI AB ÜYE ÜLKELERİ, BAMBU-MELAMİN PLASTİKLERİN GIDA TEMASININ YASAKLANDIĞINI AÇIKLADI

03 Jun 2021
Bamboo Dishes Food Contact 4 ALB

2020 yılında, Gıda ile Temas Eden Malzemeler (FCM) Uzman Çalışma Grubu, gıda ile temas eden plastik malzemelerin ve öğütülmüş bambu (‘bambu-melamin’) veya diğer benzer bileşenleri içeren malzemelerin kullanımı ve piyasaya sürülmesi hakkında bir not yayınladı

2020 yılında, Gıda ile Temas Eden Malzemeler (FCM) Uzman Çalışma Grubu, gıda ile temas eden plastik malzemelerin ve öğütülmüş bambu (‘bambu-melamin’) veya diğer benzer bileşenleri içeren malzemelerin kullanımı ve piyasaya sürülmesi hakkında bir not yayınladı

Notta tartışıldığı gibi, bambu ve/veya diğer ‘doğal’ maddeler içeren plastiklerden üretilen gıda ile temas eden malzemelerin ve piyasaya sürülen ürünlerin sayısında bir artış olmuştur. Bunların yaygın örnekleri, tekrarlanan kullanım için kaseler ve tabaklar gibi mutfak eşyaları, sofra takımları ve kahve fincanlarıdır. Not, öğütülmüş bambu, bambu unu ve mısır gibi birçok benzer maddenin, Avrupa Birliği 10/2011 sayılı Yönetmeliğin Ek I'inde (Gıda ile Temas Eden Plastikler Yönetmeliği, Eylül 2020'ye kadar konsolide versiyon)  İzin Verilmiş Maddelerin Birlik Listesinde (Union List) olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu izin verilmemiş katkı maddelerini içeren gıda ile temas eden plastikler, Gıda ile Temas Eden Plastikler Yönetmeliği'nin kompozisyon gerekliliklerine uygun değildir.

Gıda ile Temas Eden Plastikler Yönetmeliğine göre, ‘odun unu ve lifleri, işlenmemiş’ (FCM No 96) ve ‘ayçiçeği çekirdeği kabukları’ (FCM No 1060) için izin verilmiştir.

Şubat 2021’de, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg (Benelüks ülkeleri) yetkililerinden gelen ortak bir mektupda işletme operatörlerine gıda teması ‘bambu-melamin’ plastiklerini AB pazarından derhal geri çekmelerini bildirdi.

Bu duyuruya göre, gıda ile temas eden plastiklerin üretimi için melamin (‘bambu-melamin’) gibi polimerlerle birlikte bambu (veya diğer doğal bileşenlerin) kullanımı, Gıda ile Temas Eden Plastikler Yönetmeliği'ndeki 5 ‘Birlik Listesi’ kapsamında açıkça izin verilmemiştir. Ek olarak, bu ürünler üzerindeki melamin ve formaldehit için spesifik göç değerlerinin, gıda ile temas eden plastiklerin düzenlenmesinde izin verilenlerden önemli ölçüde daha yüksek olduğu bulunmuştur.

Gıda ile temas eden ‘bambu-melamin’ plastikleri AB pazarına sürmek isteyen ithalatçılar, 1935/2004 sayılı Yönetmeliğe (EC) göre bir izin dosyası sunmakla yükümlüdürler (Gıda ile Temas Çerçeve Yönetmeliği, Ağustos 2009'a kadar konsolide versiyon). Gıda ile temas eden malzeme uygulamaları ve izin süreci hakkında daha fazla bilgiyi Avrupa Komisyonu (European Commission) ve Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) web sitelerinde bulabilirsiniz.

Benelüks makamları, 2021'in ikinci çeyreğinden itibaren icra eylemleri gerçekleştirecek ve uyumsuzluk için ihlal eylemleri gerçekleştirecektir.

Benelüks ülkelerinden gelen ortak mektuba ek olarak, bazı AB üye devlet yetkilileri, bambu ve/veya Gıda ile Temas Eden Plastikler Yönetmeliği'nin birlik listesinde olmayan diğer bitki materyalleri gibi doğal malzemeler içeren gıda ile temas eden plastiklerin kullanımıyla ilgili benzer duyurular/endişeler yayınladılar. Bunlar, aşağıdaki AB üye devlet makamlarını içerir, ancak bunlarla sınırlı olmayabilir:

  • Finlandiya Gıda Otoritesi (Ruokavirasto), bambu lifi veya izin verilmemiş bitkisel lifler içeren gıda ile temas eden plastik malzemelerin ithalatını yasaklar ve halihazırda piyasada bulunan bu tür ürünler satıştan çekilmelidir.
  • İrlanda Gıda Güvenliği Otoritesi, bambudan elde edilen izin verilmemiş katkı maddeleri içeren gıda ile temas eden plastikleri yasaklar.
  • İspanya Gıda Güvenliği ve Beslenme Ajansı (Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición, AESAN), Gıda ile Temas Eden Plastikler Yönetmeliği kapsamında izin verilmemiş bambu lifleri gibi maddeler içeren gıda ile temas eden plastiklerin AB pazarında izin verilmediğini vurgulamakta ve ekonomik operatörleri bu tür ürünleri çıkarmaya çağırmaktadır. Bu tür ürünleri pazarlamak isteyen operatörlerin, ilgili değerlendirme için Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'ne (EFSA) bir talepte bulunmaları önerilir.

Buna ek olarak, gıda ve yem portalı (RASFF portal) için hızlı uyarı sisteminde, bambu elyafı, melamin ve mısır karışımından yapılan bardaklar ve sofra takımları için bilgilendirici ülke olarak Avusturya'dan sınır reddetmeleri konusunda birkaç 2020 bildirimi vardı.

SGS teknik uzmanları, gıda ile temas eden malzemeler ve ürünler konusunda kapsamlı bilgi ve test deneyimine sahiptir. Ürünlerinizin gıda ile temas eden malzemeler için uygun düzenlemeleri karşıladığından emin olmak için çalışırlar ve uyumluluğun önünü açarlar. Toplam migrasyon testleri, gelişmekte olan düzenlemeler konusunda teknik destek, uyum sorunları ve belgeleri inceleme için, SGS güven ortağıdır.

Konu ile ilgili detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin;

Yeşim Demir Katipoğlu
t: +90 212 368 40 00
w: www.sgs.com.tr 

© SGS Société Générale de Surveillance SA- 2021 - Tüm hakları saklıdır - SGS, SGS Société Générale de Surveillance SA'nın tescilli ticari markasıdır. Bu, SGS tarafından kullanılmak üzere sunulan veya lisans verilen 3. taraf içerikleri haricinde, SGS'nin bir yayınıdır. Söz konusu üçüncü taraf içeriklerinin SGS tarafından onayladığı veya reddettiği anlamında gelmez. Bu yayın, teknik bilgi sağlamayı amaçlamaktadır. Bu yayında yer alan bilgiler tedavi amaçlı uygulanan kapsamlı bir işlem olarak kabul edilmeyecektir. Bu bilgiler yalnızca eğiticidir ve herhangi bir yasal gerekliliğin veya geçerli düzenlemelerin yerini almaz. Danışmanlık veya profesyonel tavsiye niteliği taşımaz. Burada yer alan bilgiler "olduğu gibi" sağlanmıştır ve SGS, bunların hatasız olacağını veya belirli performans veya kalite kriterlerini karşılayacağını garanti etmez. İşbu beyana konu yazı içeriğinden alıntı yapmak ve/veya atıfta bulunmak ancak SGS'nin önceden açık yazılı iznine bağlıdır.

Haberler ve içgörüler

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

  • SGS Supervise Gözetme Etüd Kontrol Servisleri A.Ş.

Bağlar Mah. Osmanpaşa Cad. No: 95, İş İstanbul Plaza A Girişi, Güneşli,

, 34209,

İstanbul,

Türkiye