Ne arıyorsun?

ORGANİK PAMUK İÇİN BÜYÜYEN PAZAR

10 May 2021
orig little girl jumping on bed with white duvet Getty740526949

Tüketicilerin, üretim yöntemlerinde daha fazla sürdürülebilirlik gösterebilen kıyafetleri arama talepleri giderek artıyor. Üreticilerin ürünlerinin gerçekten organik olmasını nasıl sağlayabileceklerini görmek organik pamuk analizleriyle mümkündür.

Pamuk, Gossypium cinsi bitkilerin tohumlarını çevreleyen yumuşak liflerden elde edilir. Peru, Meksika, Hindistan ve Sudan'da M.Ö. birkaç bin yıl öncesine dayanan evcilleştirilmesinin kanıtı vardır. Bununla birlikte, pamuk, 1770'lere ve eğirme makinesi gibi makinelerin icadına kadar hepimizin giydiği her yerde bulunan malzeme değildi.1

Pamuğun yumuşaklığı ve dayanıklılığı, günümüzde bile en popüler giyim malzemelerimizden biri olmasını sağladı. Ancak popülerliğin bir bedeli vardır. Bir kişiyi 900 gün idame ettirmeye yetecek tek bir pamuklu tişört üretmek için 2.700 litre suya ihtiyaç duyulduğu tahmin edilmektedir.2 Ticari üretimde tarım ilaçlarının, özellikle böcek ilaçlarının kullanımına büyük ölçüde bağımlıdır. Pamuk üretiminin dünyadaki ekili arazinin %2,5'ini kullandığı tahmin edilmektedir. Bu üretim dünyadaki pestisitlerin %16 ila %25'inin tüketiminden sorumludur..3 Bu, diğer herhangi bir ana mahsulden daha fazladır ve Organik Ticaret Derneği'nin (OTA) onu "dünyanın en kirli mahsulü" olarak tanımlamasına yol açmıştır.4

Pamuk üretiminde zirai kimyasallar pestisitlerle sınırlı değildir. Pamuk yetiştirmek için kullanılan ekili araziler onlarca yıldır kullanılmakta ve gittikçe de azalmaktadır. Pamuk üretiminde büyük miktarlarda nitrojen bazlı sentetik gübreler kullanılmaktadır. Yaklaşık 450 gram ham pamuk üretmek için 150 gram kullanıldığı tahmin edilmektedir - ortalama bir tişört için 450 gramın biraz altında ham pamuk kullanılır.5

ORGANİK PAMUK NEDİR?

Daha sürdürülebilir ürünler ve üretim yöntemleri arayan yasa düzenleyicileri ve tüketiciler nedeniyle organik pamuk artık büyüyen bir sektördür. Bu talebe cevap vermek için dünyanın dört bir yanındaki büyük moda zincirleri, ürünlerinde yalnızca organik veya geri dönüştürülmüş pamuk lifleri kullanmayı taahhüt ediyor.6

Organik üretim, 834/2007 sayılı Avrupa Birliği (AB) Yönetmeliği (EC) kapsamında, "en iyi çevre uygulamalarını, yüksek düzeyde biyolojik çeşitliliğin, doğal kaynakların korunmasını ve uygulamayı birleştiren genel bir çiftlik yönetimi ve gıda üretimi sistemi, doğal maddeler ve süreçler kullanılarak üretilen ürünler için yüksek hayvan refahı standartları ve belirli tüketicilerin tercihi doğrultusunda bir üretim yöntemi" olarak tanımlanmaktadır.7

Son yıllarda sektördeki büyüme önemli boyutlarda olmuştur. Textile Exchange'in 2020 Organik Pamuk Pazarı Raporu'na göre, 2018/19 sezonunda toplam küresel üretim, bir önceki yıla göre %31 artarak 239.787 mt oldu ve %56 artış gerçekleşti.

Organik pamuğa yönelik artan talep, toprağın sürdürülebilirliğini, su korumasını, hava kalitesini ve çiftçilerin geçim kaynaklarını iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda iklim değişikliğiyle mücadeleye de katkı sağlamaktadır.

SGS’NİN ÇÖZÜMÜ

SGS, markaların ürünlerinin gerçekten organik olmasını sağlamalarına yardımcı olmak için eksiksiz bir hizmet yelpazesi sunar. Bu hizmet, genetiği değiştirilmiş pamuğun kullanılmadığından emin olmak için hammaddelerin GDO içermediğinin taranmasını içermektedir.

ISO IWA 32 test yöntemi kullanılarak gerçekleştirilir. Ayrıca, bitmiş ürünün çeşitli maddeler içermediğinden emin olmak için kapsamlı bir kimyasal kalıntı testlerini kapsamaktadır.

Bu testler şunlardır;

  • Alkilfenol ve Alkilfenol Etoksilatlar
  • Adsorbe Edilebilir Organik Halojenler (AOX)
  • Azo Boyarmaddeler
  • Klorlu Benzenler ve Toluenler
  • Klorlu Parafinler
  • Klorofenoller
  • Klorofenoller
  • Siklik Siloksanlar
  • Dispers Boyalar
  • Ekstrakte Edilebilir Ağır Metaller
  • Formaldehit
  • Glyoxal
  • Organik Kalay Bileşikleri
  • Per ve Poliflorlu Bileşikler
  • Pestisitler
  • PH değeri
  • Fitalatlar
  • Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar
  • Toplam Ağır Metaller

Kabul edilebilir sınırın üzerinde bir seviyede belirli bir kimyasal madde tespit edilirse, ürünün "organik" olduğu iddia edilemez.

Konu ile ilgili detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz;

Yeşim Demir Katipoğlu
t: +90 212 368 40 00
w: www.sgs.com.tr

© SGS Société Générale de Surveillance SA- 2021 - Tüm hakları saklıdır - SGS, SGS Société Générale de Surveillance SA'nın tescilli ticari markasıdır. Bu, SGS tarafından kullanılmak üzere sunulan veya lisans verilen 3. taraf içerikleri haricinde, SGS'nin bir yayınıdır. Söz konusu üçüncü taraf içeriklerinin SGS tarafından onayladığı veya reddettiği anlamında gelmez. Bu yayın, teknik bilgi sağlamayı amaçlamaktadır. Bu yayında yer alan bilgiler tedavi amaçlı uygulanan kapsamlı bir işlem olarak kabul edilmeyecektir. Bu bilgiler yalnızca eğiticidir ve herhangi bir yasal gerekliliğin veya geçerli düzenlemelerin yerini almaz. Danışmanlık veya profesyonel tavsiye niteliği taşımaz. Burada yer alan bilgiler "olduğu gibi" sağlanmıştır ve SGS, bunların hatasız olacağını veya belirli performans veya kalite kriterlerini karşılayacağını garanti etmez. İşbu beyana konu yazı içeriğinden alıntı yapmak ve/veya atıfta bulunmak ancak SGS'nin önceden açık yazılı iznine bağlıdır.

Yerel Şirket Haberleri12 Apr 2023

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik Güncellendi

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.

World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri13 Feb 2023

ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARDA BAZI ZARARLI MADDELERİN KULLANIMININ KISITLANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Kısıtlanmasına İlişkin Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri02 Nov 2022

KANUN DÜZENLEYİCİLER, TÜKETİCİLERİ GIDA AMBALAJINDA ZARARLI PFAS'TAN KORUMAK İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

Per ve polifloroalkil maddeler (PFAS) üzerindeki endişe artıyor. Yakın tarihli bir ABD araştırması, gıda ile temas eden ürünlerin çoğunda PFAS bulmuştur ve bu da yasak çağrılarına yol açmıştır. Endüstri, güvenlik ve uyumluluk için hangi düzenlemelere uymalıdır?
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri24 Oct 2022

AVRUPA BİRLİĞİ, GIDA İLE TEMAS EDEN GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ PLASTİKLER HAKKINDA YENİ MEVZUAT ÇIKARDI

AB, gıda ile temas eden geri dönüştürülmüş plastiklerle ilgili mevzuatını değiştiriyor. Yeni yasa 10 Ekim 2022'de yürürlüğe girecek.

Haberler ve içgörüler

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

  • SGS Supervise Gözetme Etüd Kontrol Servisleri A.Ş.

Bağlar Mah. Osmanpaşa Cad. No: 95, İş İstanbul Plaza A Girişi, Güneşli,

, 34209,

İstanbul,

Türkiye