Ne arıyorsun?

GÜVENLİ ÇOCUK ÜRÜNLERİ TASARLAMANIN DAHA İYİ BİR YOLU

31 May 2021
orig colourful overlapping silhouettes of families Getty960333052

Güvenli olmayan bir çocuk ürününün piyasaya sürülmesinin sonuçları ciddi olabilir. Çocuğun yaralanması veya ölümü/ürünün zarar görmesi veya geri çağrılması mümkündür. Üreticiler güvenli olmayan ürünler tasarlamakla ilgili riskleri nasıl azaltabilir?

Her ebeveyn çocuğunun güvende olduğunu bilmek ister. Küçük bir çocuk tarafından kullanılmak üzere tasarlanmış bir ürün satın aldıklarında, kendilerine sorarlar- bu bebeğim için güvenli bir ortam yaratıyor mu?

Güvenlik nedir?

Çocuk ürünleri bağlamında, güvenlik, çocuğa, ebeveyne, ürüne veya çevreye zarar vermemek olarak tanımlanabilir. Bunu değerlendirmek için üreticinin göz önünde bulundurması gerekenler:

  1. Zarar - Ürün güvenli mi?
  2. Tehlike - Ürünü kullanmak kimseye ya da hiçbir şeye zarar vermeye neden olacak mı? Bu beklenen yanlış kullanımı içermelidir.
  3. Risk - Zararlı bir olayın meydana gelme olasılığı ve olası şiddeti nedir?

Üreticiler için güvenlik kavramını ele almanın üç yolu vardır:

  1. Doğal olarak güvenli ürünler geliştirmek - kullanım amacını, olası yanlış kullanımı ve kullanıcının yaş aralığını göz önünde bulundurarak
  2. Tehlikeleri ve riskleri önlemek - olası tehlikeleri ve riskleri yeterince göz önünde bulundurarak, tasarım işlevlerine ve olası yanlış kullanıma bakarak ve bir risk değerlendirmesi yaparak
  3. Ürün Bilgisi - üreticiler, tasarımdaki tehlikeleri önleyemese de, doğru kullanımı güçlendirmek için bunu kullanabilirler

Ürün bilgileri ebeveynlerin okumasını sağlamak için açık, net olmalı ve anlamaya yardımcı olacak görüntüler içermelidir. Buna ek olarak, yanlış kullanımın ciddi tehlikelere nasıl yol açabileceğine dair ayrıntıları içermelidir. Amaç, ebeveyni potansiyel riskler ve iyi güvenlik uygulamaları hakkında bilgilendirmektir.

Yasal Düzenlemeler

Tüm bölgeleri kapsayan çocuk ürünleri için belirlenmiş bir standart yoktur, ancak uygulanan düzenlemeler genellikle ortak ilkelerden kaynaklanmaktadır.

Üreticiler, geliştirdikleri ürün için hangi standartların ve parametrelerin geçerli olabileceğini göz önünde bulundurarak başlamalıdır. Üreticiler;

  1. Kullanım ortamı - nerede kullanılacağı (anaokulları, otomobil, bebek karyolası için tekstil uyku ürünleri, vb.)
  2. Çok fonksiyonlu ürünler - ürün dönüştürülebilir mi? Elektronik bileşenleri var mı? Erken öğrenmede kullanılmak üzere mi?
  3. Kombine ürün - iki veya daha fazla ürün bir araya getirilmiştir - örneğin, bebek arabası olarak kullanılabilen araba koltuğu veya banyo küvetine sahip değişen ünite

Bu soruların cevapları ürünün uyması gereken standartları belirleyecektir.

Bütünlük, performans, tasarım

Üreticiler bir çocuk ürünü geliştirirken, tasarımı, nasıl performans gösterdiği ve malzemelerinin bütünlüğü ile ilgili güvenliği göz önünde bulundurmalıdır. Üreticiler bu değerlendirmeleri, çocuğun kendini koruma duygusuna sahip olmayacağı perspektifinden yapmalıdır.

Tasarım ile ilgili önemli güvenlik noktaları:

  • Keskin kenarlar ve noktalar – çocuk veya ebeveyn için olası yaralanma
  • Küçük parçalar – ayrılırsa yutulma tehlikesi
  • Hareketli parçalardan kaynaklanan tehlikeler - çocuk veya ebeveyn mekanizma tarafından yaralanabilir
  • Tuzak olabilir kafa, kol, bacak ya da el sıkışıp
  • Dolanma - tıkanma (köşe direkleri veya dekoratif özellikler) veya boğulma (artık serbest kordon uzunlukları, ilmekler, vb.) riski
  • Uygunluk - ürün bu iş için uygun mu?
  • Kısıtlama sistemi - bir kısıtlama işlevi varsa, işe yarıyor mu, çocuk için ayarlanabilir mi?
  • Kilitleme mekanizmaları - yanlışlıkla katlanmayı veya çökmeyi önleyerek düzgün çalışıyor mu?

Bu noktaların her birine bakarken, üretici ürünü güvenli olduğundan emin olmak için doğru şekilde test etmelidir. Örneğin, küçük parçalar, küçük çocuklara yönelik tüm ürünler üzerinde değerlendirilir; çocuk ürünü, darbe testlerine, istismar testlerine ve bazı durumlarda ısırma testlerine tabi tutulur. Bunlar, küçük parçaların ürüne bağlı kalmasını ve yutulmamasını sağlayacaktır.

Üreticinin göz önünde bulundurması gereken performansla ilgili önemli noktalar şunlardır:

  • Ürün kontrolsüz hareketi etkili bir şekilde önlüyor mu?
  • Ürünün bir frenleme cihazı varsa, etkili midir?
  • Kararlılık - ürün öngörülebilir kullanım / yanlış kullanım sırasında kararlı mı?

Son olarak, üretici, ürünün öngörülebilir ömrünü göz önünde bulundurarak bütünlüğünü (mukavemet ve dayanıklılık) kontrol etmek için testler yapmalıdır.

Güvenliğe yaklaşmanın daha iyi bir yolu

Her çocuk ürünü için gereksinimler ülkeler arasında değişebilirken, güvenlikle ilgili temel gereksinimlerde ortak bir nokta vardır.

Geleneksel yaklaşım, geliştirme sürecinin son aşamalarında güvenlik ve mevzuata uygunluğu test etmek olmuştur. Bu yaklaşım, ürün ilk değerlendirmesinde başarısız olduğunda ek maliyetlere maruz kalma olasılığını artırır. Üreticilerin, geliştirme sürecinin en erken aşamasından itibaren çeşitli güvenlik biçimlerini ve ele alınması gereken kilit noktaları göz önünde bulundurmaları daha mantıklıdır. Bu, yalnızca nihai ürünün uygunluk değerlendirmelerinde başarısız olma riskini azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda küçük sorunların daha erken bir aşamada ele alınabileceği için ürünün pazara ilerlemesini de hızlandıracaktır.

SGS Çözümü

Çocuk ürün üreticilerinin tüm dünyadaki pazarlara güvenli ve uyumlu ürünler sunmalarına yardımcı olmak için kapsamlı bir test ve teknik destek hizmeti sunuyoruz. Sonuçta, sadece test edildiği için güvenilir.

Konu ile ilgili detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin;

Yeşim Demir Katipoğlu
t: +90 212 368 40 00
w: www.sgs.com.tr

© SGS Société Générale de Surveillance SA- 2021 - Tüm hakları saklıdır - SGS, SGS Société Générale de Surveillance SA'nın tescilli ticari markasıdır. Bu, SGS tarafından kullanılmak üzere sunulan veya lisans verilen 3. taraf içerikleri haricinde, SGS'nin bir yayınıdır. Söz konusu üçüncü taraf içeriklerinin SGS tarafından onayladığı veya reddettiği anlamında gelmez. Bu yayın, teknik bilgi sağlamayı amaçlamaktadır. Bu yayında yer alan bilgiler tedavi amaçlı uygulanan kapsamlı bir işlem olarak kabul edilmeyecektir. Bu bilgiler yalnızca eğiticidir ve herhangi bir yasal gerekliliğin veya geçerli düzenlemelerin yerini almaz. Danışmanlık veya profesyonel tavsiye niteliği taşımaz. Burada yer alan bilgiler "olduğu gibi" sağlanmıştır ve SGS, bunların hatasız olacağını veya belirli performans veya kalite kriterlerini karşılayacağını garanti etmez. İşbu beyana konu yazı içeriğinden alıntı yapmak ve/veya atıfta bulunmak ancak SGS'nin önceden açık yazılı iznine bağlıdır.

Yerel Şirket Haberleri12 Apr 2023

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik Güncellendi

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.

World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri13 Feb 2023

ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARDA BAZI ZARARLI MADDELERİN KULLANIMININ KISITLANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Kısıtlanmasına İlişkin Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri02 Nov 2022

KANUN DÜZENLEYİCİLER, TÜKETİCİLERİ GIDA AMBALAJINDA ZARARLI PFAS'TAN KORUMAK İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

Per ve polifloroalkil maddeler (PFAS) üzerindeki endişe artıyor. Yakın tarihli bir ABD araştırması, gıda ile temas eden ürünlerin çoğunda PFAS bulmuştur ve bu da yasak çağrılarına yol açmıştır. Endüstri, güvenlik ve uyumluluk için hangi düzenlemelere uymalıdır?
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri24 Oct 2022

AVRUPA BİRLİĞİ, GIDA İLE TEMAS EDEN GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ PLASTİKLER HAKKINDA YENİ MEVZUAT ÇIKARDI

AB, gıda ile temas eden geri dönüştürülmüş plastiklerle ilgili mevzuatını değiştiriyor. Yeni yasa 10 Ekim 2022'de yürürlüğe girecek.

Haberler ve içgörüler

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

  • SGS Supervise Gözetme Etüd Kontrol Servisleri A.Ş.

Bağlar Mah. Osmanpaşa Cad. No: 95, İş İstanbul Plaza A Girişi, Güneşli,

, 34209,

İstanbul,

Türkiye