Ne arıyorsun?

ÇOCUK GİYSİLERİNİN GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN YENİ AVRUPA BİRLİĞİ STANDARTLARI

01 Apr 2021
orig children running in a park  Getty480131008

Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN), kıyafete tutturulmuş küçük bileşenlerin mekanik özellikleriyle ilgili olarak çocuk giysilerinin güvenliğini değerlendirmek için 4 yeni doküman geliştirdi.

Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN), kıyafete tutturulmuş küçük bileşenlerin mekanik özellikleriyle ilgili olarak çocuk giysilerinin güvenliğini değerlendirmek için 4 yeni doküman geliştirdi.

Bu 4 doküman (biri AB Standardı olarak ve diğerleri Teknik Özellikler (TS) olarak yayınlanmıştır) çocuk giysilerine eklenmiş küçük bileşenlerin Genel Ürün Güvenliği Direktifi’nde (GPSD) belirtilen gerekliliklere uygunluğunu kontrol etmek için referans olarak kullanılacaktır. GPSD, AB pazarına yerleştirilen tüm ürünlerin güvenli olmasını sağlamayı ve çocukları ölümcül olaylardan korumayı amaçlamaktadır.

Dokümanlar, mevcut CEN / TR 16792: 2014 - Çocuk Kıyafetlerinin Güvenliği - Çocuk Kıyafetlerinin Tasarımı ve Üretimi İçin Öneriler - Mekanik Güvenlik temel alınarak geliştirilmiştir.

EN 17394-2:2020 – Tekstil ve Tekstil Ürünleri - Bölüm 2: Çocuk Kıyafetlerinin Güvenliği - Düğmelerin Bağlanma Güvenliği - Test Yöntemi

  • Eldivenler, şapkalar, atkılar, çoraplar, kravatlar ve kumaş kemerler gibi giysiler dahil olmak üzere giysilere işlevsel ve dekoratif düğmelerin takılmasının güvenliği için bir test yöntemi tanımlar.
  • Bu belgenin kapsamı dikili düğmeler, geçiş düğmeleri ve teyel düğmeleriyle sınırlıdır.

Diğer giysi bileşenlerinin değerlendirilmesi şu konularda dikkate alınır.

CEN/TS 17394-3:2021 – Tekstil ve Tekstil Ürünleri - Bölüm 3: Çocuk Kıyafetlerinin Güvenliği - Mekanik Presleme ile Uygulanan Metal Bağlantı Elemanlarının Bağlanma Güvenliği - Test Yöntemi

  • Fonksiyonel ve dekoratif mekanik presleme ile uygulanan metal bağlantı elemanlarının çocuk giyimine tutturulmasının güvenliği için bir test yöntemi tanımlar; örneğin; eldivenler, şapkalar, eşarplar, çoraplar, kravatlar ve kumaş kemerler.
  • Kuşgözü ve perçinler bu yöntemle test edilemez çünkü tekstil kumaşlara takıldığında bileşenin bütünlüğü kavrama eyleminde bozulur. Delikler ve perçinler, CEN / TS 17394-4'te açıklandığı gibi değerlendirilecektir.
  • Bu belgenin kapsamı, mekanik olarak uygulanan metal bileşenlerle sınırlıdır.

CEN/TS 17394-4:2021 – Tekstil ve Tekstil Ürünleri - Bölüm 4: Çocuk Kıyafetlerinin Güvenliği - Düğmeler ve Mekanik Presleme ile Uygulanan Metal Tutturucular Dışındaki Bileşenlerin Bağlanma Güvenliği - Test Yöntemi

  • Bu belgede açıklanan yöntem EN 17394-2 ve CEN / TS 17394-3'ü tamamlar ve çok küçük olan etiketler, rozetler, payetler, yapay elmaslar, perçinler, halkalar ve metal olmayan pres tutturucular dahil diğer tüm bileşenlere uygulanabilir. Test ekipmanı çenelerinde kavranacak veya kavrayarak bütünlükleri bozulacaktır.
  • Performans gereksinimleri CEN / TS 17394-1'de verilmiştir.
  • Yöntem, bileşenlerin birden çok yıkamadan sonra takılı kalıp kalmadığını değerlendirmek için geliştirilmiş oldukça agresif bir yıkama yöntemidir.
  • Bu bileşenlerin çıkarılmasının çocuklar için kazalara neden olabileceği giysiler için özellikle geçerlidir.

Performans önerileri şu konumlarda verilmektedir.

CEN/TS 17394-1:2021 – Tekstil ve Tekstil Ürünleri - Bölüm 1: Çocuk Kıyafetlerinin Güvenliği - Ekli Bileşenlerin Bebek Kıyafetlerine Bağlanma Güvenliği - Spesifikasyon

  • Bebek kıyafetleri için küçük parça silindiri içine tamamen sıkıştırılmadan girebilen düğmeler, pres tutturucular, perçinler, payetler, diamantlar (veya bu bileşenlerin parçaları) gibi küçük parçalar olarak kabul edilen giysi bileşenleri için ek güvenlik gereksinimleri sağlar.

Yukarıdaki belgelerin tümü aşağıdakiler için geçerli değildir:

  1. Çocuk Bakım Ürünleri
  2. Ayakkabılar, botlar ve benzeri ayak giyim ürünleri
  3. Oyuncaklar (karnaval kostümleri dahil kılık değiştirme kostümleri, oyuncak olan ve oyuncak güvenliği direktifi kapsamına giren kıyafet örnekleridir)
  4. Giysi ile satılan diğer eşyalar

Not: Listelenen (a) - (d) maddeleri diğer CEN Teknik Komiteleri kapsamındadır ve bu nedenle yukarıda listelenen tüm dokümanların kapsamı dışındadır.

Konu ile ilgili detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin

Yeşim Demir Katipoğlu
t: +90 212 368 40 00
w: www.sgs.com.tr

© SGS Société Générale de Surveillance SA- 2021 - Tüm hakları saklıdır - SGS, SGS Société Générale de Surveillance SA'nın tescilli ticari markasıdır. Bu, SGS tarafından kullanılmak üzere sunulan veya lisans verilen 3. taraf içerikleri haricinde, SGS'nin bir yayınıdır. Söz konusu üçüncü taraf içeriklerinin SGS tarafından onayladığı veya reddettiği anlamında gelmez. Bu yayın, teknik bilgi sağlamayı amaçlamaktadır. Bu yayında yer alan bilgiler tedavi amaçlı uygulanan kapsamlı bir işlem olarak kabul edilmeyecektir. Bu bilgiler yalnızca eğiticidir ve herhangi bir yasal gerekliliğin veya geçerli düzenlemelerin yerini almaz. Danışmanlık veya profesyonel tavsiye niteliği taşımaz. Burada yer alan bilgiler "olduğu gibi" sağlanmıştır ve SGS, bunların hatasız olacağını veya belirli performans veya kalite kriterlerini karşılayacağını garanti etmez. İşbu beyana konu yazı içeriğinden alıntı yapmak ve/veya atıfta bulunmak ancak SGS'nin önceden açık yazılı iznine bağlıdır.

Yerel Şirket Haberleri12 Apr 2023

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik Güncellendi

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.

World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri13 Feb 2023

ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARDA BAZI ZARARLI MADDELERİN KULLANIMININ KISITLANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Kısıtlanmasına İlişkin Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri02 Nov 2022

KANUN DÜZENLEYİCİLER, TÜKETİCİLERİ GIDA AMBALAJINDA ZARARLI PFAS'TAN KORUMAK İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

Per ve polifloroalkil maddeler (PFAS) üzerindeki endişe artıyor. Yakın tarihli bir ABD araştırması, gıda ile temas eden ürünlerin çoğunda PFAS bulmuştur ve bu da yasak çağrılarına yol açmıştır. Endüstri, güvenlik ve uyumluluk için hangi düzenlemelere uymalıdır?
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri24 Oct 2022

AVRUPA BİRLİĞİ, GIDA İLE TEMAS EDEN GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ PLASTİKLER HAKKINDA YENİ MEVZUAT ÇIKARDI

AB, gıda ile temas eden geri dönüştürülmüş plastiklerle ilgili mevzuatını değiştiriyor. Yeni yasa 10 Ekim 2022'de yürürlüğe girecek.

Haberler ve içgörüler

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

  • SGS Supervise Gözetme Etüd Kontrol Servisleri A.Ş.

Bağlar Mah. Osmanpaşa Cad. No: 95, İş İstanbul Plaza A Girişi, Güneşli,

, 34209,

İstanbul,

Türkiye