Ne arıyorsun?

ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE TEKNİK DÜZENLEMELER KANUNU YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

18 Mar 2021
MicrosoftTeamsimage

12 Mart 2020 yılında yayınlanan 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu 12 Mart 2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu Kanunun amacı, ürünlerin güvenli ve ilgili teknik düzenlemelere uyumlu olmasını sağlamak; piyasa gözetimi ve denetiminin esaslarını, yetkili kuruluşların görevlerini, iktisadi işletmeler ile uygunluk değerlendirme kuruluşlarının yükümlülüklerini belirlemektir. Bu kanunun yürürlüğe girmesi ile 29 Haziran 2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.

Yeni kanuna ilişkin bazı detayları bilgilerinize sunmak isteriz:

  • Elektronik satışlar, radyo, televizyon, e-ticaret satış platformları vb. diğer uzaktan iletişim araçları ile gerçekleşen satışlar için ürün güvenliğinin kontrolü amacıyla denetimler gerçekleştirilecektir. Piyasa gözetimi ve denetimi amacıyla uzaktan iletişim araçları üzerinden kimlik açıklanmadan satın alınan ürünler numune olarak esas alınacaktır.
  • Güvensiz bir ürünün internet üzerinden tanıtımı ve satışının yapıldığı durumlarda ilgili içeriğe erişim engellenecektir.

  • İmalatçı, ithalatçı, yetkili temsilci, tedarik zincirinde yer alarak ürünü piyasada bulunduran dağıtıcıların sorumlulukları belirlenmiştir.
  • Tedarik zincirinde yer alarak ürünü piyasada bulunduran dağıtıcılar piyasada bulundurduğu ürünün uygun olmadığını öğrendiği hallerde, ürünü uygun duruma getirmek, piyasadan çekmek veya geri çağırmak için gerekli düzeltici önlemlerin imalatçı veya ithalatçı tarafından alındığını teyit eder. Ürünün risk taşıdığı durumlarda imalatçı veya ithalatçıyı ve özellikle sağlık ve güvenlik bakımından risk teşkil eden hususlar ile alınan düzeltici önlemler ve sonuçları hakkında yetkili kuruluşu ivedilikle bilgilendirmekle yükümlüdür.
  • Güvensiz ürünün, sebep olduğu zararlara karşı ürünün imalatçısı veya ithalatçısı zararı gidermekle yükümlüdür.
  • Ürünün izlenebilirlik bilgileri taşıması zorunludur.
  • Satış noktaları ürünlerin uygunluğunu gösteren tüm bilgi ve belgeleri yetkili kuruluşa sunmak ve yetkili kuruluşun talimatlarını ivedilikle yerine getirmekle yükümlüdür.
  • Güvensiz bulunan ürünlerin tüketiciden geri çağrılması zorunlu hale getirilmiştir.
  • Genel ürün güvenliği mevzuatının ürün güvenliğine ilişkin hükümlerine aykırı hareket edenlere 50.000 Türk lirasından 500.000 Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanacaktır.
  • İktisadi işletmelerin, tedarik zincirinde yer alan bir önceki ve bir sonraki iktisadi işletmecinin ismini, ticari unvanını/markasını, irtibat bilgilerini ve ürünün diğer izlenebilirlik bilgilerini düzenli olarak tutması ve 10 yıl boyunca muhafaza etmesi zorunlu hale gelmiştir. Elektronik satışlar, radyo, televizyon, e-ticaret satış platformları vb. diğer uzaktan iletişim araçları için de bu geçerlidir.

*7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu için https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/03/20200312-1.htm

Konu ile ilgili detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin;

Yeşim Demir Katipoğlu
t: +90 212 368 40 00
w: www.sgs.com.tr

© SGS Société Générale de Surveillance SA- 2021 - Tüm hakları saklıdır - SGS, SGS Société Générale de Surveillance SA'nın tescilli ticari markasıdır. Bu, SGS tarafından kullanılmak üzere sunulan veya lisans verilen 3. taraf içerikleri haricinde, SGS'nin bir yayınıdır. Söz konusu üçüncü taraf içeriklerinin SGS tarafından onayladığı veya reddettiği anlamında gelmez. Bu yayın, teknik bilgi sağlamayı amaçlamaktadır. Bu yayında yer alan bilgiler tedavi amaçlı uygulanan kapsamlı bir işlem olarak kabul edilmeyecektir. Bu bilgiler yalnızca eğiticidir ve herhangi bir yasal gerekliliğin veya geçerli düzenlemelerin yerini almaz. Danışmanlık veya profesyonel tavsiye niteliği taşımaz. Burada yer alan bilgiler "olduğu gibi" sağlanmıştır ve SGS, bunların hatasız olacağını veya belirli performans veya kalite kriterlerini karşılayacağını garanti etmez. İşbu beyana konu yazı içeriğinden alıntı yapmak ve/veya atıfta bulunmak ancak SGS'nin önceden açık yazılı iznine bağlıdır.

Yerel Şirket Haberleri12 Apr 2023

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik Güncellendi

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.

World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri13 Feb 2023

ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARDA BAZI ZARARLI MADDELERİN KULLANIMININ KISITLANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Kısıtlanmasına İlişkin Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri02 Nov 2022

KANUN DÜZENLEYİCİLER, TÜKETİCİLERİ GIDA AMBALAJINDA ZARARLI PFAS'TAN KORUMAK İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

Per ve polifloroalkil maddeler (PFAS) üzerindeki endişe artıyor. Yakın tarihli bir ABD araştırması, gıda ile temas eden ürünlerin çoğunda PFAS bulmuştur ve bu da yasak çağrılarına yol açmıştır. Endüstri, güvenlik ve uyumluluk için hangi düzenlemelere uymalıdır?
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri24 Oct 2022

AVRUPA BİRLİĞİ, GIDA İLE TEMAS EDEN GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ PLASTİKLER HAKKINDA YENİ MEVZUAT ÇIKARDI

AB, gıda ile temas eden geri dönüştürülmüş plastiklerle ilgili mevzuatını değiştiriyor. Yeni yasa 10 Ekim 2022'de yürürlüğe girecek.

Haberler ve içgörüler

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

  • SGS Supervise Gözetme Etüd Kontrol Servisleri A.Ş.

Bağlar Mah. Osmanpaşa Cad. No: 95, İş İstanbul Plaza A Girişi, Güneşli,

, 34209,

İstanbul,

Türkiye