Ne arıyorsun?

İSVEÇ, 2022'DE GİYSİ VE AYAKKABILARA KİMYASAL VERGİSİ ÖNERDİ

26 Mar 2021
orig ladies choosing pair of shoes in a store Getty99276010

İsveç hükümeti, Nisan 2021'de giysi ve ayakkabılara kimyasal vergisi getirmeyi planladığını açıkladı, ancak salgın nedeniyle, 2022'ye erteleneceğini bildirdi.

İsveç hükümeti, AB REACH yönetmeliklerine göre Yüksek Önem Arz Eden Maddeler (SVHC) içeren giyim ve ayakkabı ürünleri için bir vergi uygulamayı düşünüyor. İsveç hükümeti Ekim ayında, önerilen kimyasal vergisini 2022'de uygulama planlarını açıkladı.

Vergi önerisi, kimyasallara maruz kalan tüketiciler için sağlık sorunlarını azaltmak, üretim, yıkama ve atık oluşumu sırasında ortaya çıkan çevresel etkiyi azaltmak ve geri dönüştürülmüş malzemelerin kalitesini arttırmak için tehlikeli kimyasalları aşamalı olarak kaldırmayı amaçlamaktadır. Vergi, bazı koruyucu giysiler ve oyuncaklar haricinde, yurt dışından İsveç'e üretilen veya ithal edilen tüm giyim ve ayakkabılara uygulanacaktır.

Vergi oranı genellikle ürünün ağırlığının kilogramı başına 40 SEK olacaktır, ancak kimyasal içeriğe bağlı olarak vergide % 95'e varan bir indirim mümkündür. Ürün kauçuk malzeme, polivinil klorür veya poliüretan içeriyorsa kilogram başına 19 SEK oranında ek vergi ve tüm hava koşullarında kullanılan ürünler için kilogram başına 19 SEK oranında başka bir ek vergi uygulanabilecektir.

Başka bir AB ülkesinden İsveç'e vergilendirilebilir ürünlerin tüm üreticileri veya ithalatçıları vergi ödemekle yükümlüdür. İthal ürünler için vergi ödemekle yükümlü taraf, gümrük vergilerini ödemekle yükümlü olan taraf olacaktır. Ayrıca, diğer Avrupa Birliği ülkelerinden İsveç'e yapılan mesafeli satışlar da bu vergi kapsamına girecektir.

Yeşim Demir Katipoğlu
t: +90 212 368 40 00
w: www.sgs.com.tr

© SGS Société Générale de Surveillance SA- 2021 - Tüm hakları saklıdır - SGS, SGS Société Générale de Surveillance SA'nın tescilli ticari markasıdır. Bu, SGS tarafından kullanılmak üzere sunulan veya lisans verilen 3. taraf içerikleri haricinde, SGS'nin bir yayınıdır. Söz konusu üçüncü taraf içeriklerinin SGS tarafından onayladığı veya reddettiği anlamında gelmez. Bu yayın, teknik bilgi sağlamayı amaçlamaktadır. Bu yayında yer alan bilgiler tedavi amaçlı uygulanan kapsamlı bir işlem olarak kabul edilmeyecektir. Bu bilgiler yalnızca eğiticidir ve herhangi bir yasal gerekliliğin veya geçerli düzenlemelerin yerini almaz. Danışmanlık veya profesyonel tavsiye niteliği taşımaz. Burada yer alan bilgiler "olduğu gibi" sağlanmıştır ve SGS, bunların hatasız olacağını veya belirli performans veya kalite kriterlerini karşılayacağını garanti etmez. İşbu beyana konu yazı içeriğinden alıntı yapmak ve/veya atıfta bulunmak ancak SGS'nin önceden açık yazılı iznine bağlıdır.

Yerel Şirket Haberleri12 Apr 2023

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik Güncellendi

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.

World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri13 Feb 2023

ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARDA BAZI ZARARLI MADDELERİN KULLANIMININ KISITLANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Kısıtlanmasına İlişkin Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri02 Nov 2022

KANUN DÜZENLEYİCİLER, TÜKETİCİLERİ GIDA AMBALAJINDA ZARARLI PFAS'TAN KORUMAK İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

Per ve polifloroalkil maddeler (PFAS) üzerindeki endişe artıyor. Yakın tarihli bir ABD araştırması, gıda ile temas eden ürünlerin çoğunda PFAS bulmuştur ve bu da yasak çağrılarına yol açmıştır. Endüstri, güvenlik ve uyumluluk için hangi düzenlemelere uymalıdır?
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri24 Oct 2022

AVRUPA BİRLİĞİ, GIDA İLE TEMAS EDEN GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ PLASTİKLER HAKKINDA YENİ MEVZUAT ÇIKARDI

AB, gıda ile temas eden geri dönüştürülmüş plastiklerle ilgili mevzuatını değiştiriyor. Yeni yasa 10 Ekim 2022'de yürürlüğe girecek.

Haberler ve içgörüler

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

  • SGS Supervise Gözetme Etüd Kontrol Servisleri A.Ş.

Bağlar Mah. Osmanpaşa Cad. No: 95, İş İstanbul Plaza A Girişi, Güneşli,

, 34209,

İstanbul,

Türkiye