Ne arıyorsun?

GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİKLER İÇİN DÖNGÜSEL EKONOMİ SORUNLARININ CEVAPLANMASI

22 Feb 2021
CC_20Q4_Food

Tüketiciler güvenli ürünler istiyor; ayrıca yeni plastik kullanımında bir azalma ve geri dönüştürülmüş plastik kullanımında bir artış görmek istiyorlar. Gıda ile temas eden madde ve malzemeler (FCM) NIAS konusunda endişeler dile getirilirken, geri dönüştürülmüş plastik malzemelerden güvenli ürünler sağlayan gerçek bir döngüsel ekonomiyi nasıl yaratabiliriz?

Son yıllarda plastik ambalaj kullanımı ve atıklarıyla ilgili sorunlar manşet haber haline geldi. Çevreyi korumak için, tüketiciler ve düzenleyici otoriteler, ambalajlama alışkanlıklarımızdaki değişiklikleri teşvik etmeye ve plastiklerin daha fazla geri dönüşümünü teşvik etmeye isteklidir.

Zorluğun ölçeği küçümsenmemelidir. Avrupa Birliği (AB), yılda yaklaşık 25,8 milyon metrik ton plastik atık üretirken, bunun sadece %30'unu geri dönüştürüyor. Bu %30'luk kısmın sadece %6'sının yeni ürünler için yeniden kullanıldığı tahmin edilmektedir. Bu sistem sürdürülemez.1

DÖNGÜSEL EKONOMİ

Daha iyi bir seçenek, yeni bir ürün yapmak için malzemeleri geri dönüştürmeden önce bir ürün yapmak, kullanmak, sonra yeniden kullanmak, sonra yeniden yapmak olacaktır. Buna döngüsel ekonomi denir. Atıkları azaltır veya ortadan kaldırır ve kaynakların ürün yapmak için kullanıldığı ve daha sonra atıldığı mevcut doğrusal modelimizden temelde farklıdır.

Avrupa, döngüsel bir ekonomiyi teşvik edici olarak ön plandadır. 2025 yılına kadar, tüm plastiklerin en az %55'inin geri dönüştürülmesini istiyor ve bazı ülkeler Birleşik Krallık’ın 2030 yılına kadar kendi pazarına yerleştirilen tüm plastiklerin yeniden kullanılabilir veya kolayca geri dönüştürülmesi gerekeceğini taahhüt ettiği için daha da ileri gidiyor.2

GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİKLERİN GERİ DÖNÜŞÜM SORUNLARI

Döngüsel ekonomi, yalnızca geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılarak oluşturulan ürünler güvenli ve mevzuata uygunsa işe yarar. FCM endüstrisi, yeni ürünlerin oluşturulmasında geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımıyla ilgili çeşitli sorunlarla karşı karşıyadır. Bu kısmen, yeni plastiklerin geliştirilmesinin yeni geri dönüşüm teknolojilerini geride bırakmasından kaynaklanmaktadır.

Toplama türüne ve geri dönüşüm teknolojisine bağlı olarak, FCM için kullanılan geri dönüştürülmüş plastikler çeşitli plastik türleri içerecektir. Şu anda, her bir üründeki plastiği ayrı ayrı analiz etmeden belirlemek mümkün değildir. Bu denetim olmadan, geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen FCM'nin 10/2011 sayılı Komisyon Yönetmeliği – Gıda ile Temas Eden Plastikler, Malzemeler ve Eşyalar gibi AB düzenlemelerine uymaması mümkündür.

NIAS

Ek bir endişe, kasıtlı olarak eklenmemiş maddelere (NIAS) yol açan eski maddelerin ortaya çıkması olmalıdır. İyi Üretim Uygulamaları (GMP'ler), işlenmemiş plastik yapılırken kasıtlı olarak eklenen maddelerin (IAS) güvenlik sınırları içinde tutulmasını sağlayabilirken, hammaddelerin istenmeyen yeniden kullanım ve verimsiz geri dönüşüm teknolojileri nedeniyle zaten bilmeden kontamine olması durumunda GMP'lerin takip edilmesi yardımcı olmayacaktır.

Komisyon Yönetmeliği 10/2011 Madde 3 (9) NIAS'ı "üretim sürecinde kullanılan maddelerdeki veya bir reaksiyon ara ürünündeki bir kirlilik veya bir ayrışma veya reaksiyon ürünü" olarak tanımlar.3

Bunlar çeşitli kaynaklardan kaynaklanabilir - başlangıç malzemelerindeki safsızlıklar, kimyasal reaksiyonların ürünleri ve üretim, kullanım ömrü veya geri dönüşüm işlemi sırasında oluşan bozulma ürünleri vb.

DÖNGÜSEL EKONOMİDE FCM

AB döngüsel bir ekonomiyi desteklemeye istekli olsa da, FCM üreticileri ve tüketicileri için temel soru, "geri dönüştürülmüş plastiklere güvenilebilir mi?" Plastiklerin genellikle toplu olarak geri dönüştürülmesi, son malzemenin kontamine olabileceği anlamına gelir. Sonuçlar açık olabilir - bulanık veya rengi bozulmuş plastikler veya kokulu plastikler - ancak aynı zamanda tespit edilemez de olabilirler - örneğin genotoksik safsızlıklar. İdeal durum, aynı ürünün aynı kullanım için geri dönüştürüldüğü kapalı bir geri dönüşüm döngüsü olacaktır. Bu, plastiklerin ayrı ayrı toplandığı farklı bir geri dönüşüm yaklaşımı gerektirecektir.

FCM paydaşlarının dikkate almaları gereken temel AB mevzuatı, gıda ile temas eden malzemeler ve eşyalar için GMP ile ilgili 2023/2006 sayılı Yönetmeliği (EC) değiştiren Yönetmelik (EC) 282/2008’dir. FCM çerçeve yönetmeliği olan Yönetmelik (EC) 10/2011 ve Düzenleme (EC) 1935/2004 ile birlikte düşünülmelidir.

282/2008 sayılı Yönetmelik, gıdalarla temas etmesi amaçlanan ve geri dönüştürülmüş plastikler içeren plastik malzemeler ve eşyalar için gereklilikleri belirler. Ürünlerin ancak geri dönüştürülmüş plastiğin Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) onaylı bir geri dönüşüm sürecine sahip bir fabrikadan temin edilmesi halinde piyasaya sürülebileceğini belirtir.

Son olarak, eski maddelere de düşünülmelidir. Bunlar, orijinal plastiklerden NIAS olabilir veya malzemenin yaşam döngüsü boyunca kısıtlanmış veya yasaklanmış olan yasal IAS'den kaynaklanabilir. Bu nedenle, plastikler yeniden kullanılmak üzere geri dönüştürüldüğünde, yeni FCM'nin bu kirleticiler için yasal sınırlara (toplam ve taşınabilir) uygun olduğundan emin olmak için çaba gösterilmelidir.  

SGS ÇÖZÜMÜ

SGS, üreticilerin, markaların ve perakendecilerin döngüsel bir ekonomiyi teşvik etmesine yardımcı olmak için bir dizi hizmet sunmaktadır. Yedi bölümümüz, sürdürülebilir tedarikten (1. bölüm) geri dönüşüme (7. bölüm) kadar tüm sistemi kapsamaktadır.4

FCM üreticileri için şunları sağlayabiliriz:

  • Bölüm 1 – Sürdürülebilir Tedarik: Sorumlu Satın Alma Sertifikasyonu (ISO 20400) ve Tedarikçi İlişkileri ve Sorumlu Satın Alma Etiketine (RFAR) göre Belgelendirme
  • Bölüm 2 – Dayanıklı Tasarım:
    • REACH, POP, paketleme yönergeleri vb. ile kimyasal analiz ve uygunluk doğrulaması
    • Geri dönüştürülmüş veya yeniden kullanılabilir ambalaj: yeni/tek kullanımlık ve geri dönüştürülmüş malzemeler arasında performans testi ve karşılaştırmalı test
    • Ambalajın karasal ortamında biyolojik olarak parçalanabilirliği ve kompostlanabilirliği test etme
    • Gıda ile temas eden yeni malzemelerin test edilmesi, pestisitlerin kontrol edilmesi, mineral yağ içermemek vb.
  • Bölüm 5 – Sorumlu Tüketim:
    • Paketleme için sıralama talimatları (Info-Tri ve Triman)
    • Mağaza denetimleri
    • Sorumlu, ® ve Sorumlu Satış Noktaları® etiketleri aracılığıyla kurumsal sosyal sorumluluk süreçlerinin bir parçası olarak markaların ve satış noktalarının değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi
    • Yeniden kullanılabilir ambalajın mikrobiyolojik testleri (bakteriyel çoğalmamanın doğrulanması)
    • Doğrulama etiketlemesi< rel="noopener noreferrer"a href="https://www.sgsgroup.fr/fr-fr/campaigns/economie-circulaire/services#717D92A4D67343EC9400A4F3CA7C32B8" target="_blank">5

FCM sektöründeki operatörlerin, NIAS için test ve değerlendirme de dahil olmak üzere, dünya çapındaki hedef pazarlara güvenli ve uyumlu ürünler sunmalarına yardımcı olmak için kapsamlı bir hizmet yelpazesi sunuyoruz. Sonunda, sadece test edildiği için güvenilirdir.

SGS Gıda ile Temas Eden Malzeme Hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin;

Yeşim Demir Katipoğlu
t: +90 212 368 40 00
w: www.sgs.com.tr

REFERANSLAR

1A European Strategy for Plastics in a Circular Economy  
2A European Strategy for Plastics in a Circular Economy  
3 Plastic materials and articles intended to come into contact with food  
4 SGS et l'économie circulaire 
5 Nos solutions adaptées

© SGS Société Générale de Surveillance SA- 2021 - Tüm hakları saklıdır - SGS, SGS Société Générale de Surveillance SA'nın tescilli ticari markasıdır. Bu, SGS tarafından kullanılmak üzere sunulan veya lisans verilen 3. taraf içerikleri haricinde, SGS'nin bir yayınıdır. Söz konusu üçüncü taraf içeriklerinin SGS tarafından onayladığı veya reddettiği anlamında gelmez. Bu yayın, teknik bilgi sağlamayı amaçlamaktadır. Bu yayında yer alan bilgiler tedavi amaçlı uygulanan kapsamlı bir işlem olarak kabul edilmeyecektir. Bu bilgiler yalnızca eğiticidir ve herhangi bir yasal gerekliliğin veya geçerli düzenlemelerin yerini almaz. Danışmanlık veya profesyonel tavsiye niteliği taşımaz. Burada yer alan bilgiler "olduğu gibi" sağlanmıştır ve SGS, bunların hatasız olacağını veya belirli performans veya kalite kriterlerini karşılayacağını garanti etmez. İşbu beyana konu yazı içeriğinden alıntı yapmak ve/veya atıfta bulunmak ancak SGS'nin önceden açık yazılı iznine bağlıdır.

Yerel Şirket Haberleri12 Apr 2023

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik Güncellendi

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.

World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri13 Feb 2023

ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARDA BAZI ZARARLI MADDELERİN KULLANIMININ KISITLANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

26 Aralık 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Kısıtlanmasına İlişkin Yönetmelik 32055 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri02 Nov 2022

KANUN DÜZENLEYİCİLER, TÜKETİCİLERİ GIDA AMBALAJINDA ZARARLI PFAS'TAN KORUMAK İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

Per ve polifloroalkil maddeler (PFAS) üzerindeki endişe artıyor. Yakın tarihli bir ABD araştırması, gıda ile temas eden ürünlerin çoğunda PFAS bulmuştur ve bu da yasak çağrılarına yol açmıştır. Endüstri, güvenlik ve uyumluluk için hangi düzenlemelere uymalıdır?
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri24 Oct 2022

AVRUPA BİRLİĞİ, GIDA İLE TEMAS EDEN GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ PLASTİKLER HAKKINDA YENİ MEVZUAT ÇIKARDI

AB, gıda ile temas eden geri dönüştürülmüş plastiklerle ilgili mevzuatını değiştiriyor. Yeni yasa 10 Ekim 2022'de yürürlüğe girecek.

Haberler ve içgörüler

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

  • SGS Supervise Gözetme Etüd Kontrol Servisleri A.Ş.

Bağlar Mah. Osmanpaşa Cad. No: 95, İş İstanbul Plaza A Girişi, Güneşli,

, 34209,

İstanbul,

Türkiye