Ne arıyorsun?

BİTÜM LABORATUVARIMIZ HİZMETE BAŞLADI

28 Aug 2020
Bitum

Bitüm ham petrolden elde edilen ve inşaat sektöründe özellikle yol inşaatları, yol bakımı ve yalıtım malzemesi olarak geniş yelpazelerde kullanılan yüksek viskoziteye sahip bir hidrokarbon atığıdır.

- Bitüm’asfalt karışımlarında hacim olarak küçük bir orana sahip olmasına rağmen, asfalt karışımına dayanıklılık ve viskoelastik özellik kazandırması nedeniyle kilit bir rol oynamaktadır. Bu reoloji, kohezyon, adezyon ve dayanıklılık özellikleri yol tasarımlarında gereken performansı sergilemesini sağlayan avantajlarıdır.

- İnşaat sektöründe geniş uygulama alanlarına sahip olan Bitüm, doğal hidrokarbonların ya da pirojenik kökenli (doğal, ısı etkisiyle oluşan ergime sonucu oluşan) hidrokarbonların karışımı ya da bunların her ikisinin bir kombinasyonu olup çok kez bunların gaz, sıvı, yarı-katı ya da katı halde olabilen, metal dışı türevleriyle bir arada bulunan, yapıştırıcı özellikleri olan maddedir. Siyaha yakın ve koyu kahve tonları arasında bir renge sahip olan Bitüm, yüksek viskoziteye sahip bir hidrokarbon atığıdır.

 

BİTÜM LAB NELER YAPAR?

1- Bitüm ve Bitüm Bağlayıcılarda Yoğunluk Tayini

  • YOĞUNLUK: φ(rho) sembolü ile gösterilen kütle yoğunluğu, daha yaygın kullanılan biçimiyle yoğunluk veya başka adıyla özkütle, birim hacmin kütlesi olarak tanımlanır ve bir sistem içerisindeki bir kütleyi karakterize etmek üzere kullanılır. Kütle ve hacim değiştikçe değişen bir özellik olduğundan, yoğunluk maddenin kapasite özelliğidir. Yoğunluk sıcaklıkla değişir.    

2- Bitüm ve Bitüm Bağlayıcılarda Penetrasyon Tayini

  • PENETRASYON: Belirli yükleme, zaman ve sıcaklık şartları altında, standart iğnenin bitümlü  maddeye girme uzunluğu olarak milimetrenin onda biri ile belirtilen bitümlü maddenin kıvamlılığıdır.

3Bitüm ve Bitüm Bağlayıcılarda Yumşama Noktası Tayini

  • YUMŞAMA NOKTASI: Bu metod bitümlü bağlayıcıların yumşama noktası özelliklerinin tayinini amaçlar. 

4- Bitüm ve Bitüm Bağlayıcılarda Düktilite (Süneklik/Esneklik) Tayini

  • DÜKTİLİTE: Bu test yöntemi, asphalt materyallerindeki sünme ve esneklik ölçümü tayinini kapsar.

5- Bitüm ve Bitüm Bağlayıcılarda Parlama Noktası (Açık Kap) Tayini

  • PARLAMA NOKTASI: Açık kap test cihazı ile fuel oil haricindeki parlama noktası 79-400 C arasında alan ürünlerin parlama noktasının tayinini kapsar.

6- Bitüm ve Bitüm Bağlayıcılarda Kinematik Viskozite Tayini

  • KİNEMATİK VİSKOZİTE: Bu test metodu belirli bir hacimdeki, kalibre edilmiş cam bir kapiler viskozimetreden yerçekimi ile akması için geçen sürenin ölçülmesi ile Bitüm ürünlerinin Kinematik Viskozitelerinin tayinini kapsar.

7- Bitüm ve Bitüm Bağlayıcılarda Çözünürlük Tayini

  • ÇÖZÜNÜRLÜK: Bu standart, bitümler ve bitümlü bağlayıcılarda toluendeki çözünürlük derecesi tayinini kapsar.

8Bitüm ve Bitüm Bağlayıcılarda Wax Tayini 

  • WAX: Bu deney talimatında, bitüm ve bitümlü bağlayıcıların kat-bek distilasyon karakteristiklerinin tayininin tarifi yapılmıştır.

9- Bitüm ve Bitüm Bağlayıcılarda Isı ve Hava Etkisi Altında Sertleşme Direncinin Tayini (TFTOT Yöntemi)  

  •  TFTOT YÖNTEMİ: Bu metot, bitümler ve bitümlü bağlayıcılarda ısı ve hava etkisi altındasertleşme direnci tayininin nasıl yapılacağını ve cihaz kullanımını açıklar. Ayrıca test metodu hareketli film üzerindeki yarı katı asfaltik maddelere ısı ve havanın etkisinin hesaplanması tayinini kapsar. Isı ve hava değişimi kütle kaybının hesaplanmasında kullanılır. Metod aynı zamanda penetrasyon ve yumuşama noktası gibi karakteristik özelliklerin değişimini tarifler.
İş Hakkında Haberler22 Nov 2023

Türkiye'de 3-MCPD/2-MCPD/Glisidil Esterleri Analizleri

3-MCPD, 2-MCPD ve Glisidil Esterleri özellikle ısıl işlem ile birlikte ortaya çıkan kanserojen bileşiklerdir. 
World Map Showing Connections 1600px
Yerel Şirket Haberleri08 Mar 2021

METANOL IMPCA SPESİFİKASYONU’NA GÖRE ANALİZ HİZMETİMİZ

Metanol, suda çözünebilen ve kolayca biyolojik olarak parçalanabilen berrak sıvı bir kimyasaldır. Dört kısım hidrojen, bir kısım oksijen ve bir kısım karbondan oluşur ve alkoller adı verilen bir organik kimyasallar grubunun en basit üyesidir. Günümüzde metanol, temel hammadde olarak doğal gaz kullanılarak ağırlıklı olarak endüstriyel ölçekte üretilmektedir. İnşaat malzemeleri, köpükler, reçineler, plastikler, boyalar, polyester ve çeşitli sağlık ve farmasötik ürünler gibi günlük hayatımıza dokunan binlerce ürünü üretmek için kullanılan diğer kimyasal türevleri üretmek için kullanılır. Ayrıca temiz yanan, biyolojik olarak parçalanabilen bir yakıttır. Metanol'ün çevresel ve ekonomik avantajları; onu araçlara ve gemilere güç sağlamak, yemek pişirme ve ısıtma endüstrisi için cazip bir alternatif yakıt haline getirmektedir. Çok çeşitli hammaddelerden üretilebilir ve bu da onu günümüzde mevcut olan en esnek kimyasal ürünlerden ve enerji kaynaklarından biri yapar. Ayrıca gelecekteki birçok yakıt hücresi uygulaması için potansiyel bir hidrojen taşıyıcısı olarak kabul edilmektedir. Sonuç olarak, Metanol, dünyada kullanılan ilk 4 kimyasal arasında yer almaktadır.

Haberler ve içgörüler

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

  • SGS Supervise Gözetme Etüd Kontrol Servisleri A.Ş.

Bağlar Mah. Osmanpaşa Cad. No: 95, İş İstanbul Plaza A Girişi, Güneşli,

, 34209,

İstanbul,

Türkiye