Ne arıyorsun?

TÜRKİYE OYUNCAK GÜVENLİĞİNİ GÜÇLENDİRİYOR

18 Feb 2020
orig baby playing with wooden car Pexels1776137

Türkiye, Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği'ni Avrupa Oyuncak Güvenliği Direktifi'ndeki birçok maddeyle uyumlu hale getirmektedir. Kimyasallar için gereklilikler Ticaret Bakanlığı tarafından, 24.12.2019 tarihli 30988 sayılı resmi gazetede yayımlanan yönetmelik ile uzun süredir beklenen değişiklik “Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile gerçekleşmiştir. 24 Aralık 2020 tarihinde yürürlüğe girecek.

ÖNLEMLER| Oyuncaklar ve Çocuk Ürünleri

Türkiye, Ekim 2016'da Resmi Gazete'de 29847 sayılı Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği'ni (OGY) yayımladı. Bu mevzuat aslında 2009/48/EC Avrupa Oyuncak Güvenliği Direktifi’ne (TSD) dayanmaktadır.

Yayımlandığı tarihten bu yana OGY, TSD'nin değiştirilmiş hükümlerin çoğunu içerecek şekilde revize edilmiştir. Bunlara elektrik akımını sağlamak amacıyla paslanmaz çelik ve oyuncak parçalarından yapılmış oyuncak veya oyuncak bileşenlerinde nikel kullanımı da dahil olmak üzere, dokuz spesifik kısıtlama getirilmiştir.

24 Aralık 2019 tarihinde Türkiye 30988 Sayılı YönetmelikOGY'yi güçlendirmek ve gereksinimlerini TSD ile daha da uyumlu hale getirmek için 30988 sayılı tüzüğü yayımlamıştır. En son revizyon, diğerlerinin yanı sıra, bazı önemli değişiklikler içermektedir:

  1. Kategori III oyuncak malzemelerinde krom (VI) için migrasyon sınırının güçlendirilmesi

  2. Her üç oyuncak malzemesi kategorisinde kurşun için geçiş sınırlarının güçlendirilmesi

  3. 36 aydan küçük çocuklar için tasarlanan oyuncaklarda veya ağzına yerleştirilmesi amaçlanan diğer oyuncaklarda bisfenol A (BPA) için migrasyon sınırının güçlendirilmesi

  4. Yukarıdaki BPA ile aynı oyuncaklara fenol içeriğinin eklenmesi

  5. 'Su oyuncakları' açıklığa kavuşturmak, hobi boyaları, parmak boyaları, pencere / cam boyaları, tutkallar ve sabun köpüğü gibi “su bazlı oyuncaklar” dır.

İki geçerlilik tarihi vardır:

  • Yukarıdaki 1 ile 4 arasındaki maddeler dışındaki hükümler için 24 Aralık 2019
  • Yukarıdaki 1 ile 4 arasındaki maddeler için 24 Aralık 2020

Krom (VI) ve kurşun gereksinimlerinin yanı sıra BPA ve fenol gereksinimleri aşağıdaki aşağıdaki tablolarda özetlenmiştir.

  1. Krom VI ve Kurşun limitleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 24 Aralık 2020 itibarıyla bu madde yürürlüğe girecektir. İlgili değerlerin birimi “mg/kg (ppm)” dır.

madde 1

2. 36 aydan küçük çocuklar tarafından kullanıma yönelik veya ağıza alınan oyuncaklarda Bisphenol A limiti 0,1 mg/l’den 0,04 mg/l’ye düşürülmüştür. 24 Aralık 2020 itibarıyla bu madde yürürlüğe girecektir.

madde 2

3. 36 aydan küçük çocuklar tarafından kullanıma yönelik veya ağıza alınan oyuncaklarda Fenol kısıtlaması getirilmiştir. 24 Aralık 2020 itibarıyla bu madde yürürlüğe girecektir.

madde 3

4. “Su oyuncağı” ibaresi “su bazlı oyuncak” olarak değiştirilmiştir. Bu tanım hobi boyaları, parmak boyaları, cam boyaları, yapıştırıcılar ve sabun köpüğü gibi oyuncaklar dahil olmak üzere içerisinde su bulunan oyuncakları tanımlar.

Oyuncak Malzemelerin Tanımları ve Örnekleri

Oyuncak Malzemesi

Örnek

Kategori I:
Kuru, kırılgan, toz benzeri veya bükülebilir

  • Tebeşir, sıkıştırılmış boya tabletleri, boya kalemleri, Paris alçısı, sihirli kum, modelleme bileşikleri ve plastik
  • Fırın sertleştirilmiş PVC modelleme bileşikleri ve sıçrayan macunlar

Kategori II:
Sıvı veya yapışkan oyuncak

  • Kabarcık çözeltileri, parmak boyaları, sıvı yapıştırıcılar, poster boyaları ve slimes

Kategori III:
Kazınmış

  • Seramik, cam, metal ve metal alaşımları, tekstil ve ahşap
  • Elastomerler, suni deriler, polimerler ve yüzey kaplama malzemeleri
  • Kemik, deri ve doğal süngerler gibi diğer malzemeler

SGS, ürünlerinizin AB Oyuncak Güvenliği Direktifi'ne uygun olmasını sağlamak için geniş bir hizmet yelpazesi sunmaktadır. Eğitim, güvenlik/risk değerlendirmesi, teknik dokümantasyon kontrolü, etiketleme incelemesi, uyumlu standartlara göre test, SVHC taraması ve denetimler sunuyoruz. Dünya çapındaki en büyük global oyuncak uzmanları ve test tesisleri ağına sahip olan SGS, dünya çapında yaklaşık 20 oyuncak laboratuvarına sahiptir.

SONRAKİ ADIM

Paydaşların Türkiye için en son Oyuncak Güvenlik gerekliliklerine uymaları tavsiye edilir

Sorularınızda her zaman SGS ile iletişime geçerek firmanıza nasıl yardımcı olabileceğimizi detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

TÜKETİCİ ÜRÜNLERİ VE PERAKENDE BÖLÜMÜ

Bağlar Mah. Osmanpaşa Cad. No: 95 İş İstanbul Plaza Güneşli 34209 İstanbul Türkiye

t: +90 212 368 40 00
w: www.sgs.com.tr

Sektörünüzdeki mevzuat değişikliklerinden haberdar olun: SafeGuardS'a abone ol!

Tüketici Ürünleri ve Perakende Sektörü için diğer makaleleri okuyun Tüketici Ürünleri ve Perakende Sektörü

Haberler ve içgörüler

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

  • SGS Supervise Gözetme Etüd Kontrol Servisleri A.Ş.

Bağlar Mah. Osmanpaşa Cad. No: 95, İş İstanbul Plaza A Girişi, Güneşli,

, 34209,

İstanbul,

Türkiye